Spoed: PVDA-leden gezocht!

Kritiek hoofdpijndossier bewaarplicht zwelt aan

Datalek gemeente Groningen toegevoegd aan Zwartboek datalekken

De lidstaten houden zich redelijk stil, maar de kritiek van toezichthouders en burgerrechtenorganisaties neemt toe. Dat blijkt uit de antwoorden van Europese lidstaten, privacytoezichthouders en burgerrechtenorganisaties op een consultatie van de Europese Commissie over de Europese Dataretentierichtlijn.

De Europese Commissie onderzoekt momenteel of deze richtlijn moet worden herzien. In dit verband heeft zij belanghebbende partijen gevraagd een aantal vragen te beantwoorden. Inmiddels staan de antwoorden online. Duitsland hield zich in haar antwoord nog relatief stil (PDF), maar nu de hoogste Duitse rechter de Duitse bewaarplicht ongrondwettig heeft verklaard, zal het antwoord nu waarschijnlijk anders luiden. Het antwoord van Zweden (PDF) stemt ons meer tevreden: zij hebben de richtlijn vanwege aanhoudende kritiek simpelweg niet geïmplementeerd.

Het Nederlandse College voor de Bescherming van Persoonsgegevens (CBP) schrijft ook (PDF) dat de Nederlandse wet problematisch is. Het is onduidelijk welke gegevens moeten worden bewaard. Het opslaan van de locatiegegevens van mobiele telefoons (waarmee dus de locatie van iedere Nederlander een jaar wordt opgeslagen) kan ook haar goedkeuring niet wegdragen. Tot slot is het CBP kritisch op mogelijke plannen om deze gegevens centraal op te slaan. Het CBP vraagt helaas geen aandacht voor het feit dat opsporingsdiensten veel te gemakkelijk toegang hebben tot deze gegevens. De antwoorden van de Nederlandse overheid zijn niet te vinden in de gepubliceerde documenten.

Bits of Freedom heeft al veel vaker uitgelegd waarom de Nederlandse implementatie moet worden verworpen of op zijn minst moet worden herzien, net zoals de Duitse organisatie die strijd tegen de bewaarplicht, AK Vorrat. Hopelijk neemt Eurocommissaris Reding, die de gehele herzieningsoperatie leidt, daar een voorbeeld aan. Haar recente uitlatingen zijn in ieder geval veelbelovend.

  1. Tweets die vermelden Kritiek hoofdpijndossier bewaarplicht zwelt aan – Bits of Freedom -- Topsy.com

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door henny van der most, Bits of Freedom. Bits of Freedom heeft gezegd: Bits of Freedom: Kritiek hoofdpijndossier bewaarplicht zwelt aan: http://is.gd/bqFp5 […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.