• Menu

0 recente resultaten

"Het internet zoals we dat nu kennen, zal niet lang meer bestaan"

Lobbyisten, advocaten, de Piratenpartij, Google, Facebook én Bits of Freedom waren vanmiddag aanwezig in Brussel. Sophie in ‘t Veld organiseerde daar een kleine conferentie over het anti-namaakverdrag ACTA. Iedereen was er, alleen de muziekindustrie besloot niet te komen.

Wie is hier de piraat?

Privacy-voorvechter Joe McNamee van European Digital Rights (EDRi) zette de toon: hij beschuldigde de Europese Commissie ervan zelf piraat te zijn. Volgens hem verkocht de Commissie afgelopen week het parlement een nagemaakte versie van de originele ACTA-documenten.

In deze uitgelekte documenten staat namelijk dat de onderhandelaars spreken over de zogenaamde ‘three strikes’ maatregel: nadat je drie keer ongeautoriseerd hebt gedownload, kan je afgesloten worden van het internet. Maar volgens Jérémie Zimmermann van het Franse La Quadrature du Net kiezen IPS’s nu al voor een veel verfijnder aanpak. Ze sluiten je niet volledig af, maar knijpen je internetsnelheid af. Ook deze sluwe beperkingen op je digitale vrijheid zijn inbreuken op je grondrechten, en worden in Brussel in het geheim besproken.

Bij wie ligt de bal?

Er is één opmerking vaker gevallen vandaag: “Het internet zoals we dat nu kennen, zal niet lang meer bestaan.” Zimmermann eist daarom dat de wetgever ingrijpt, maar het lijkt er sterk op dat dat alleen gebeurt als organisaties als Bits of Freedom aan de bel blijven trekken.

Door onze aanwezigheid in Brussel vandaag werden we er weer aan herinnerd dat we hard moeten knokken zodat wij als burgers ook wat te zeggen krijgen over het nieuwe internet. Ook jij kan daar, met weinig moeite, nu iets aan doen. Bijvoorbeeld door Europese parlementariërs te vragen de vrijheid van communicatie en netneutraliteit ook in het ACTA-verdrag te garanderen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag