EDRI steunt Bits of Freedom

Goed nieuws: Europees Parlement zeer kritisch over ACTA

Laatste dag voor digitale vrijheid in verkiezingsprogramma’s

Vandaag heeft het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid geeist dat zij inzicht krijgt in de onderhandelingen over het zogenaamde ACTA-verdrag, de Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Officieel is ACTA een internationaal handelsverdrag waarin maatregelen worden opgenomen tegen de handel in nagemaakte producten. Maar het grote probleem was dat het ook ging over handhaving op internet, en niemand wist waarover precies werd gesproken, omdat de onderhandelingen in het diepste geheim werden gevoerd. Het Europees Parlement heeft daar vandaag een eind aan gemaakt door te eisen dat alle documenten openbaar worden gemaakt.

Met de resolutie (die met 633 stemmen voor en 13 stemmen tegen is aangenomen) geven de Europese vertegenwoordigers aan zich zorgen te maken over het gebrek aan transparantie over de onderhandelingen. Om die reden dragen zij de Commissie en de Europese Raad op om de geheime onderhandelingen stil te leggen. De onderhandelaars mogen pas doorgaan nadat het Parlement geinformeerd is, en moeten direct na elke onderhandelingsronde het Parlement informeren.

De parlementariers vragen inzicht in de onderhandelingsteksten, dat is alvast mooi. Maar ze doen nog iets. Ze stellen vast dat onze vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy fundamentele rechten zijn. Daarom mag het verdrag geen bepalingen bevatten waarmee filesharers door een “three strikes” procedure kunnen worden afgesloten van het internet. Ook mogen laptops en mobiele telefoons niet zonder rechtelijk bevel door de douane worden ingekeken.

Samen met alle Twitteraars die zich zorgen maken over dit verdrag, zullen we de ontwikkelingen scherp in de gaten blijven houden en jullie hiervan via deze site op de hoogte stellen.

Zie voor mee informatie ook Webwereld, Tweakers, Trouw en het blog van Euro-parlementarier Christian Engstrom van de piratenpartij.

De afbeelding is gebaseerd op “Piraten, aus Lego” van playroughde, uitgebracht onder een Creative Commons Generic 2.0 licentie.

 1. wouter

  woooot!! eindelijk eens goed nieuws!
  *traan van geluk*

 2. rik

  13 mensen tegen waar van 3 van de pvv

  Bontes, Stassen, van der Stoep

  partij van wat…… vrijheid????

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+PV+20100310+RES-RCV+DOC+PDF+V0//EN&language=EN pagina 31

  • Ot van Daalen

   NB: de leden van de PVV hebben daarna hun stem gecorrigeerd – en alsnog voor de resolutie hebben gestemd.

 3. Danny

  Hier ben ik heel erg blij mee!
  Het Europees Parlement laat zien dat ze ballen hebben, net als met het blokkeren van de uitwisseling van bankgegevens met de VS. Maar wees eerlijk: de ACTA is omsluierd door dikke mist en is een gevaar voor het vrije internet.

 4. Arjen Kamphuis

  Video samenvatting door Brenno de Winter:
  http://www.youtube.com/watch?v=8EGfv6U8Gsk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.