Nieuwsbrief 6.3 van Bits of Freedom is uit

ACTA-onderhandelingen blijven groot gevaar voor internet

PvdD stelt vragen over IP-sleepnet Justitie
DOSSIER: Platformen

Een recent uitgelekt verslag van de geheime ACTA-onderhandelingen neemt de zorgen over de gevolgen voor internet niet weg. Bovendien zullen de onderhandelingen voorlopig geheim blijven. Uit het verslag, dat is opgesteld door de onderhandelaar van de Europese Unie (Pedro Velasco Martins), blijkt dat een vergaand voorstel van de Verenigde Staten over online handhaving is besproken. De Verenigde Staten willen onder meer, zo bleek uit een commentaar van de EU,

providers filterverplichtingen opleggen, gebruikers afsluiten van het internet als sanctie voor auteursrechtinbreuk en tussenpersonen daarvoor aansprakelijk stellen. Het voorstel is niet openbaar en het staat dus niet vast wat de exacte wensen van de Verenigde Staten zijn. Het ACTA-verdrag is zo gevaarlijk, omdat de ruimte voor individuele landen om dit niet te implementeren heel beperkt zal zijn als het verdrag eenmaal is aangenomen.

De onderhandelende partijen hebben daarnaast afgesproken dat ze de onderhandelingen nog steeds geheim houden. Zij zullen slechts de “gezamenlijke samenvatting” (joint summary) van de onderhandelingen bijwerken. Daarin zou ook worden ingegaan op “unjustified rumours” over internetafsluiting als sanctie voor auteursrechtinbreuk – hoewel dit toch echt uit het eerdergenoemde commentaar blijkt. Er is geen overeenstemming over het publiceren van de onderhandelingsteksten. De Europese Commissie zou overigens geen bezwaar hebben tegen publicatie, mits de andere partijen ook akkoord zijn, zo blijkt uit het verslag.

Andere onderwerpen die blijkens het verslag aan de orde kwamen, zijn civiele handhaving en douanemaatregelen. Met betrekking tot de civiele handhaving is onder meer besproken welke maatregelen rechthebbenden kunnen nemen en hoe schadevergoeding bij IE-inbreuk wordt berekend. Ook zou er vooruitgang zijn geboekt op een “uitzondering voor privé-bagage”, zodat de douane niet privé-iPods en -laptops in beslag zou mogen nemen of doorzoeken.

De onderhandelingen hebben plaatsgevonden op 26 tot 29 januari 2010. Aanwezig waren Australië, Canada, de Europese Unie, Japan, Korea, Mexico, Marokko, Nieuw Zeeland, Singapore, Zwitserland en de Verenigde Staten. Op 12 tot 16 april en mogelijk in de week van 7 juni zou een nieuwe onderhandelingsronde plaatsvinden. De partijen willen het verdrag sluiten in 2010.

Afbeelding van kevinspencer, “To the Internets”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie.

 1. Jean Klare

  Kijk net naar ‘onze’ Neelie Kroes op DWDD. Zit die niet vuistdiep in die ACTA onderhandelingen? Het is onze commissaris! Is zij niet benaderbaar voor BoF?

 2. Sam

  Als consument krijg ik het gevoel dat er niemand aan onze zeiden staat. De grote bonzen met het geld winnen meer en meer zielen.

  Een aantal onafhankelijke onderzoeken over consumenten, downloaden en impact op de industrie. Hebben aangetoond dat de mensen die zich schuldig maken aan downloaden ook vaak de grootste klanten zijn.

  Zulke cijfers en resultaten worden onder het matje geschoven om zo de publieke opinie te sturen.

  Als consument koop ik liever een origineel product.
  Met alle kwaliteit die hiermee gemoeid is.
  Maar als ik een dvd box koop , en ik perongeluk op een dvd ga zitten.

  Heb ik niet het recht deze te downloaden of te kopiëren van iemand ..
  Als ik de vhs versie koop,en daarna de dvd versie en nu de blu-ray versie aanschaf heb ik nog steeds geen rechten..Zelfs niet als ik ook naar de bios ben geweest.

  Er is ook niet gesproken over een certificaat dat je koopt dat je gebruik recht geeft op de content.

  bv: 30% kortting op de dvd als u naar de bios bent gegaan (bij vertoning van de bon).

  Of 60% korting op blu-ray als u en bios en dvd reeds heeft betaald.

  Of download recht als u de media drager schaad.

  Of dit nu goede argumenten zijn, of dat sommige niet haalbaar zijn enzo,enzo.
  Is niet mijn punt.
  Punt is wie maakt ze namens de consumenten die uiteindelijk zorgen voor de macht van regeringen en grote bedrijven?.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.