Heemskerk wil gegarandeerde internetsnelheid (nog) niet verplichten

Heemskerk tegen internetafsluiting bij downloaden

Steun Bits of Freedom, koop een t-shirt
DOSSIER: Netneutraliteit

Tijdens een debat over ICT in de Tweede Kamer heeft Heemskerk zich uitgesproken tegen internetafsluiting bij downloaden uit illegale bron. Dat blijkt uit het verslag van het debat van de Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie van de Tweede Kamer (PDF) (16 december 2009, pas recent gepubliceerd). Hij zegt daar onder meer dat de extreme maatregelen van Frankrijk en Engeland, waar men “illegaal downloaden” wil bestrijden door over te gaan tot internetafsluiting, niet acceptabel vindt. Hij gaf deze antwoorden naar aanleiding van vragen van Mariko Peters (GroenLinks).

Het standpunt van Heemskerk is terecht. Internet is als gas en licht: daar sluit je mensen ook niet vanaf. De contentindustrie moet investeren in aanbod, in plaats van een strijd te voeren tegen haar eigen gebruikers, die ze toch niet gaat winnen.

De staatssecretaris verwijst de verdere discussie hierover naar het debat over het rapport-Gerkens, dat nog plaats moet vinden. We weten nog steeds niet wanneer dat zal worden gehouden. Als iemand meer informatie heeft, houden we ons aanbevolen. We hebben er zin in!

De staatssecretaris bespreekt in de brief ook ACTA kort: hij mag de kamer hierover niet informeren, want de onderhandelingen zijn geheim, maar hij zal de kamer informatie over ACTA sturen voorafgaand aan de behandeling van het rapport-Gerkens. Wij wachten met spanning af.

De uitspraken van de staatssecretaris over internetafsluiting staan overigens in schril contrast met een recente brief van Hirsch Ballin (PDF) hierover. In deze brief neemt de Minister van Justitie geen positie in. Hij merkt slechts op dat in het Europese telecomkader is bepaald, dat áls lidstaten maatregelen treffen die internettoegang beperken, grondrechten moeten worden geëerbiedigd.

Afbeelding van kevinspencer, “To the Internets”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.