Steun Bits of Freedom, koop een t-shirt

Bits of Freedom draait open en vrije software

Uitzending gemist: Big Brother Awards 2009 [video]
DOSSIER: Versleuteling

Het is even stil bij ons, maar we zitten niet stil. Zo hebben we eindelijk op onze eerste computer Ubuntu geinstalleerd. Ubuntu, een Linux-variant, is een open en vrij besturingssysteem: een alternatief voor Mac OS X en Windows. Waarom?

Als je communicatievrijheid en privacy belangrijk vindt, draai je bij voorkeur open source software (ook wel afgekort als FLOSS). FLOSS wordt uitgebracht onder een licentie die de gebruiker veel vrijheid geeft: de vrijheid om de werking te bestuderen, om de software aan te passen, om deze met anderen te delen en om de software te gebruiken voor iedere toepassing. Bovendien is de broncode van de software – de software “onder de motorkap” – beschikbaar. Deze licenties waren de inspiratie voor de Creative Commons-licenties, die de gebruiker ook veel vrijheid geven.

Doordat FLOSS de gebruiker het recht geeft om de software voor alle toepassingen te gebruiken, geeft het de individuele gebruiker veel vrijheid. En als een bepaald onderdeel van de software je niet bevalt, dan pas je de software gewoon aan. Dat is anders dan bijvoorbeeld Apple’s iPhone of iPad, waarbij Apple via de App-store precies controleert welke programma’s je wel en niet mag draaien (tenzij je die beperkingen hebt verwijderd).

Het is ook goed voor privacy, omdat je altijd kan nagaan hoe de software werkt. Je kan dus altijd controleren of data wordt verstuurd naar overheden of bedrijven. En mocht je een achterdeurtje vinden, dan kan je dat altijd weer verwijderen.

Ubuntu is gratis en heel makkelijk te installeren. Volg gewoon de instructies op de site. Er zijn ook andere Linux-varianten van besturingssystemen te vinden, zoals Debian en Red Hat. Meer informatie over FLOSS is te vinden op de site van GNU.

Afbeelding van Mess of Pottage, uitgebracht onder de Attribution 2.0 Generic Creative Commons-licentie.

Update 10 februari 2005: KDE veranderd in Red Hat; dank @Bastiaan.

 1. MovingRadio

  Het is goed dat jullie weer terug zijn
  heel veel succes!

  Het is een goed idee om op linux over te stappen want dat geeft een stuk minder narigheid met traag draaien enz.
  Nog even over iets als een laptop met usb-stick op vakantie meenemen het is misschien wel zo handig om

  1: geen zeer belangrijke zaken op je stick
  te hebben.
  2: neem een Eee-pc laptop met een kleine
  interne drive van ongeveer 4 of 8Gb en gebruik deze verder niet en zet het besturingsysteem op een usb of flashcard
  en werk daar vanaf.
  Je hebt je hele besturingssysteem los bij je en als je laptop gestolen wordt kan er
  ook moeilijk iets gevonden worden.
  Zorg dat je je stick of card niet kwijt raakt en versleutel hem desnoods!

  Google bv even naar: Linux on a usb-stick
  en je zult best wat vinden.
  Het bestand dat je download moet wel op
  zoiets als .iso eindigen.
  Ook een plaatselijke HCC-club of Linux groep zou kunnen helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.