• Menu

0 recente resultaten

Wat zijn de gevolgen van de Buma-YouTube-deal?

Buma/Stemra en Youtube hebben op 22 december een overeenkomst gesloten voor gebruik van Buma-muziek op YouTube. De regeling geldt voor het streamen en het embedden van muziekvideo’s. Daarnaast heeft Buma afgesproken (PDF) met VNO-NCW en MKB Nederland dat zij het embedden van muziekbestanden in zakelijke websites niet zal belasten. Wat betekent dat?

Dat betekent dat gebruikers niet meer bang hoeven te zijn voor rekeningen van Buma, als zij muziekvideo’s van YouTube op hun blog of persoonlijke pagina embedden. Het betekent ook dat in 2010 Buma het embedden van niet-YouTube muziekbestanden in zakelijke websites niet zal belasten. Verder kan uit het persbericht van Buma worden opgemaakt dat in 2010 het embedden van muziekbestanden op particuliere webpagina’s ook zal zijn toegestaan.

Het betekent echter niet dat Buma het embedden helemaal nooit meer gaat belasten. Voor het embedden van video’s van andere videosites dan YouTube zou Buma in 2011 nog steeds een rekening kunnen gaan sturen (hoewel de juridische grondslag hiervoor twijfelachtig is); Buma spreekt dit voornemen ook uit in haar persbericht.

De deal betekent verder ook niet dat juridisch vaststaat dat voor het embedden van video’s een aparte vergoeding verschuldigd is. De overeenkomst tussen Buma en YouTube laat die vraag, waarschijnlijk, in het midden: er is afgesproken een vast bedrag te betalen, zodat geen onderscheid wordt gemaakt tussen embedden en streamen van video.

Bits of Freedom is bij Buma uitgenodigd op 12 januari 2010 voor overleg over deze regeling; zij zal dan gaan praten over het embedden van materiaal dat niet door deze licenties wordt gedekt. Zij kreeg die uitnodiging naar aanleiding van haar brief (PDF) waarin zij bezwaar maakte tegen de embed-plannen van Buma.

Update 22/12/2009: de zin in de onderste paragraaf is aangescherpt.
Update 23/12/2009: het persbericht van VNO-NCW, MKB Nederland en Buma is verwerkt.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag