De onbekende broer van kilometerheffing: kentekenherkenning

Tip: bescherm je gegevens met encryptiesoftware

Duits Hof kritisch over Duitse wet bewaarplicht
DOSSIER: Versleuteling

Je hebt vast niets te verbergen, maar toch is het een goed idee om de informatie op je harde schijf en USB-sticks te versleutelen met encryptiesoftware. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld met al die persoonlijke foto’s, emails, wachtwoorden en PIN-codes als je je laptop kwijtraakt of je computer wordt gestolen? Of als je laptop op school wordt ingenomen en – gewoon omdat het kan – een kopietje van je harde schijf wordt gemaakt? Of als je die handige sleutelhanger met USB-stick verliest?

Programma’s als Truecrypt, FreeOTFE en FileVault versleutelen harde schijven en USB sticks. Daarmee maak je het heel moeilijk voor anderen om zonder jouw toestemming toegang te krijgen tot je gegevens. Ook biedt encryptiesoftware de mogelijkheid om verborgen harde schijven te maken, die niet zichtbaar zijn voor indringers. Een computerinbreker denkt dan alle gegevens op een vaste harde schijf of mobiele gegevensdrager te kunnen zien, terwijl de meest gevoelige informatie verstopt is op de verborgen harde schijf.

Truecrypt en FreeOTFE zijn open source en gratis. Op hun sites is veel informatie te vinden over hoe de software werkt. Truecrypt draait op computers met Windows, Mac OS of Linux. FreeOTFE werkt op Windows. FileVault wordt meegeleverd met Mac OS X.

Update 18/12/2009: zie ook de mooie how-to op Lifehacking.nl.

Gebaseerd op een bijdrage van Afran Groenewoud. Dank Afran!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.