The Colbert Report over verstrekking GPS-data

Ter Horst komt te eenvoudig weg na onrechtmatige tap in AIVD-lekzaak

Bigwobber Brenno de Winter was ons voor bij Wob-verzoek naar internettaps

Minister Ter Horst erkent tijdens het spoeddebat op 17 december 2009 in de Tweede Kamer dat zij te snel toestemming heeft gegeven voor het afluisteren van journalisten van De Telegraaf. Daarmee komt zij te eenvoudig weg. Hiermee gaat zij namelijk voorbij aan een reeks eerdere fouten van de regering als het gaat om het beperken van de persvrijheid. Daarmee lijkt zij niet te hechten aan de snel verslechterende reputatie van Nederland als persvrij land.

“De pers opereert in het hart van de vrijheid van meningsuiting”, schrijft hoogleraar Informatierecht Egbert Dommering in een warm aanbevolen achtergrondartikel. Journalistiek werk is zelfs zo essentieel voor een democratie, dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bijzondere rechten toekent aan journalisten, zoals de ‘bronbescherming’ en verhoogde criteria voor toelaatbaarheid van een tap. Minister Ter Horst is dan ook op 13 oktober terecht teruggefloten door het Amsterdamse Hof.

Met een expliciet excuus van Minister Ter Horst had zij meer recht gedaan aan de ernst van deze zaak. Bovendien had zij laten zien dat zij een volgende keer wel twee keer nadenkt, voordat de AIVD haar toestemming krijgt om de burger in het hart van de vrijheid van meningsuiting te raken.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.