Kabinetsreactie rapport Brouwer gemengd beeld voor privacy

Rekeningrijden: het risico van function creep?

Actie tegen schuldendatabank

Als de rekeningrijden-plannen van Minister Eurlings doorgaan, zou een kastje worden geïnstalleerd in de auto van iedere Nederlandse burger. Met dat kastje zouden de rijbewegingen van iedere auto tot in detail worden geregistreerd. Dat is een potentieel vergaande inbreuk op de privacy van de Nederlandse automobilist. Daarom heeft Eurlings in het wetsvoorstel opgenomen dat slechts beperkte informatie zal worden verstuurd aan het bureau dat de rekeningen administreert: in eerste instantie zal alleen het aantal gereden kilometers en de kilometerprijs één keer per week worden verstuurd via een GSM-verbinding.

Maar kunnen we er wel zeker van zijn dat het hierbij blijft? Het wetsvoorstel schept expliciet de mogelijkheid dat meer informatie zal worden doorgegeven als men gebruik maakt van andere kastjes die niet van de overheid afkomstig zijn. Bovendien ligt het risico op “function creep”, het gebruik van een systeem voor andere doelen dan de oorspronkelijke, op de loer. Het is niet uitgesloten dat de overheid uiteindelijk het kastje zal gaan gebruiken om de bewegingen van iedere automobilist real-time te volgen.

Bits of Freedom waarschuwt hiervoor in de media. Zij doet onderzoek naar de privacy-risico’s en hoe die risico’s kunnen worden beperkt. Uiteindelijk zal dit uitmonden in een rapport met aanbevelingen aan het kabinet.

Bits of Freedom met IBM en de ANWB bij Het Gesprek (30.11.09)
Security.nl: “Kilometerheffing lijkt fraudegevoelig” (27.11.09)
Wetsvoorstel Kilometerprijs (13.11.09)
Vraag en antwoord Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Bits of Freedom in Trouw: “Geen opslag privégegevens automobilist” (17.11.09)

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.