Mobiele browsers sturen uniek nummer mobieltje naar websites

Niets te verbergen?

Project INDECT: EU investeert in surveillance-technologie

De afgelopen jaren is het aantal privacybeperkende maatregelen, zoals cameratoezicht en de opslag van verkeersgegevens, wereldwijd enorm toegenomen. In Nederland zijn daarvan voorbeelden te over.

In discussies over privacybeperkende maatregelen van overheden hoort men vaak: ‘Ik heb toch niets te verbergen’. Veel mensen staan daardoor onverschillig tegenover de maatregelen en de eigen privacy.Anderen gaan ervan uit dat alleen criminelen iets te verbergen hebben.

Maar is dat eigenlijk wel zo?

Elk mens heeft immers dingen te verbergen of geheimen. Dat is normaal en hoeft niets met criminaliteit te maken te hebben. Hebt u gordijnen in uw woonkamer? Vertelt u uw maandsalaris aan iedereen die het weten wil of laat u anderen uw bankafschriften bekijken? Waarschijnlijk niet. Toch is de kans heel klein dat u zich bezighoudt met criminele activiteiten.

Het gaat er dus niet om dat u iets te verbergen heeft, maar dat sommige gegevens andermans zaken gewoon niet zijn.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.