• Menu

0 recente resultaten

A-G Frielink: “Justitie tapt teveel telefoons”

Paul Frielink, Advocaat-Generaal en hoogleraar Openbaar Ministerie aan de Universiteit Maastricht, stelt in dagblad Trouw dat er in Nederland teveel telefoontaps worden geplaatst: “Er wordt zoveel getapt dat al die opgenomen gesprekken nauwelijks kunnen worden uitgeluisterd. Pas later in het onderzoek blijkt dat er per ongeluk ook een gesprek met een advocaat tussen zit. Door minder en dus selectiever te tappen, voorkom je dit soort problemen.” De A-G stelt in het interview ook de effectiviteit van aftappen aan de kaak. Dit blijkt al jaren niet meer te zijn onderzocht.

Deze uitspraak volgt op de recent door het Ministerie van Justitie gepubliceerde tapstatistieken. Daaruit bleek dat Nederland voor zover bekend per capita de meeste telefoontaps ter wereld plaatst en in ook absolute zin tot de koplopers behoort. In 2008 werd alleen in Duitsland
meer getapt (44.000), al telt ons buurland ruim 82 miljoen inwoners. Ondertussen pleit officier van justitie Koos Plooij juist voor het tappen van “alle telefoonverkeer in gevangenissen”.

Trouw, “Justitie tapt teveel telefoons” (19.09.2009)
Volkskrant, “Alle telefoonverkeer in gevangenissen tappen” (17.09.2009)
Brieven Minister van Justitie (02.09.2009)

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag