Ombudsman: begeleiding slachtoffer identiteitsdiefstal onvoldoende

Ombudsman: richtsnoeren OM internetsignalement onvoldoende streng

Europees Parlement zeer kritisch over onderhandelingen SWIFT

In 2008 werd een man door kennissen erop gewezen dat zijn afbeelding te zien was op de politiewebsite www.overvallersgezocht.nl. Op de site werd gemeld dat hij en iemand anders zich verdacht gedroegen in de winkel en
foto’s namen van de bewakingscamera’s. De officier van justitie en politie concludeerden dat deze twee mannen kennelijk van plan waren misdrijven te plegen in deze winkel. Zij verzochten via de website tips over de identiteit van deze mannen door plaatsing van foto’s genomen met de bewakingscamera’s.

De Nationale ombudsman heeft naar aanleiding van een klacht van een van de mannen geconcludeerd dat de vermelding op de politiewebsite onterecht was. De politie mag iemands signalement pas op zo een website plaatsen
“als er geen redelijke twijfel over kan bestaan dát een strafbaar feit is gepleegd, dat de afgebeelde persoon daarbij op strafbare wijze betrokken is geweest en dat het een ernstig misdrijf betreft”. De ombudsman benadrukt dat zo een vermelding op internet grote gevolgen voor iemands privacy heeft want de vermelding kan eenvoudig worden
verspreid, bewerkt en niet of moeilijk worden verwijderd.

De ombudsman beveelt de minister van Justitie aan onder meer te zorgen voor een meer zorgvuldige besluitvorming voor het plaatsen van opsporingsberichten op websites, technische voorzieningen om verspreiding van deze opsporingsberichten via internet te voorkomen en overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens over deze kwesties. Het CBP concludeerde eerder al dat de Aanwijzing opsporingsberichtgeving van het OM te wensen overliet.

Rapport Ombudsman 2009/190 (07.09/2009) (PDF)
Advies CBP over aanwijzing opsporingsberichtgeving (09.04.2009)
Aanwijzing opsporingsberichtgeving OM (16.02.2009, gewijzigd 15.09.2009)

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.