• Menu

0 recente resultaten

Aansprakelijkheid van ISPs

ECP.nl hield op 15 juni een bijeenkomst over de aansprakelijkheid van ISPs. De bijeenkomst had tot doel input te geven aan de Nederlandse afvaardiging, die in de Europese Expertgroep de e-commercerichtlijn zal evalueren.

Tijdens de bijeenkomst hield advocaat Christiaan Alberdingk Thijm van SOLV een inleiding. Hij wees erop dat vraagstukken rondom aansprakelijkheid vooral betrekking hebben op hosting. De richtlijn stimuleert het ontwikkelen van een procedure voor het in kennis stellen en verwijderen van illegaal materiaal (Notice and Takedown). Alberdingk Thijm stelt vast dat aanbieders nog nauwelijks procedures hebben ontwikkeld. Ondertussen heeft minister Donner het meldpunt Cybercrime opgezet dat meldingen over terrorisme, radicalisering en kinderporno aanneemt. Bovendien wil de Tweede Kamer extra wetgeving. Alberdingk Thijm pleit er dan ook voor dat de markt meer eigen initiatieven neemt op het gebied van NTD procedures.

Alberdingk Thijm merkt ook op dat er tussen het principe van geen aansprakelijkheid en het opeisen van NAW-gegevens nogal wat frictie zit. ISPs zijn in het geval van hosting in principe niet aansprakelijk voor inhoud van derden en in de richtlijn is niets geregeld over NAW-gegevens. Maar in recente jurisprudentie wordt de aansprakelijkheid langzaam uitgebreid. Het Hof Amsterdam stelde in de zaak Lycos Pessers, dat ook wanneer de informatie zelf niet ‘onmiskenbaar onrechtmatig’ is, de dienstverlener onrechtmatig kan handelen wanneer hij de NAW-gegevens niet verstrekt.

Een verslag van de bijeenkomst en de presentatie van Alberdingk Thijm staan op de site van ECP.nl.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag