Meer bevoegdheden bij opsporing kinderporno

'Hofstad-vonnis tast vrije meningsuiting aan'

AIVD mag databestanden opeisen

“Na de uitspraak in de Hofstadzaak staat de vrijheid van meningsuiting er zeker niet beter voor”, aldus Jit Peters, hoogleraar staats- en bestuursrecht van de Universiteit van Amsterdam in de Volkskrant van 16 maart 2006. Een aantal van de verdachten is namelijk veroordeeld voor het voorhanden hebben en het verspreiden van bepaalde geschriften. Deze handelingen zijn door de rechtbank aangemerkt als deelnemingshandelingen aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. Peters merkt op dat het voor Nederland ongekend is dat zes verdachten worden veroordeeld wegens het voorhanden hebben en het verspreiden van bepaalde geschriften.

De rechtbank heeft het oogmerk van de Hofstadgroep op het plegen van geweldsdelicten onbewezen verklaard. Peters concludeert: “Dus gaat men liggen voor het anker van de uitingsdelicten opruiing, aanzetten tot haat en bedreiging.” Bij deze misdrijven moet de rechter echter steeds een concrete afweging maken tussen de vrijheid van meningsuiting en andere belangen. Peters stelt dat de rechtbank hier volstaat met “een indirecte en abstracte bedreiging met geweld waarvoor de vrijheid van meningsuiting moet wijken”, zodat het vonnis volgens hem in de motivering bij deze afweging te kort schiet.

Opmerkelijk aan de uitspraak is dat de rechtbank ook “het faciliteren van het digitaal verspreiden van opruiende en/of bedreigende documenten” als een strafbare deelnemingshandeling heeft aangemerkt. Daaronder valt “het lid maken van een MSN-groep en het repareren van computers.” De uitspraak raakt daarmee aan het gebruik en het faciliteren van internet voor de verspreiding van radicaal politiek islamitische documenten.

Tegen de uitspraak is hoger beroep aangetekend.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.