Donner akkoord met bewaarplicht ondanks bezwaar Tweede Kamer

Organisaties tikken Brein op vingers via open brief

CBP legt OV-chipkaart aan banden

De Nederlandse Unix Gebruikersgroep (NLUUG) heeft het initiatief genomen voor een kritische open brief aan de Stichting Brein. De stichting Brein zegt in diverse publicaties (waaronder de recente folder “piraterij op de werkplek”) dat het kopi?ren van software verboden is.

Daarbij wordt geen melding gemaakt van het feit dat kopi?ren bij open source software juist wel expliciet is toegestaan. Brein lijkt hierdoor grote open source projecten als Linux en OpenOffice.org in een illegaal licht te plaatsen.

De brief is ondertekend door vertegenwoordigers van open source software en door bedrijven, burger- en consumentenorganisaties die een groot publiek belang zien in het bestaan van dit soort software. Tot de ondertekenaars behoren onder andere Bits of Freedom, HCC, de Consumentenbond en XS4ALL.

Op pagina 11 van voornoemde folder (“Wat mag nu wel en wat mag niet”) schrijft Brein onder andere: “Van een computerspel of andere software mag geen kopie worden gemaakt, ook niet voor eigen gebruik”. Een soortgelijke stelling wordt ingenomen op Brein website onder het kopje ‘Mag ik kopie?n maken van mijn computerspellen en andere software?’ in het FAQ-gedeelte van de site. Deze stellingen zijn volgens de ondertekenaars te algemeen en daardoor incorrect. Een zeer groot aantal computerprogramma’s wordt namelijk door de auteursrechthebbenden gedistribueerd onder een licentie die gebruikers (onder andere) het recht verschaft om ongelimiteerd kopie?n te maken, voor eigen gebruik of distributie. Een belangrijke groep rechthebbenden voor wie dit geldt zijn de auteurs van open source software.

“In uw folder en op uw web site suggereert u ten onrechte dat er een categorisch verbod bestaat op het kopi?ren van software. Hiermee doorkruist u de rechtmatige belangen van rechthebbenden en de met hen gelieerde organisaties om software te ontwikkelen en die vrij te (laten) verspreiden”, aldus de brief.

De ondertekenaars van de brief zijn tegenstander van het onrechtmatig kopi?ren van software en hechten daarom aan het maken van een onderscheid tussen software die vrij mag worden verspreid en software die, door een licentiebeperking, niet vrij mag worden verspreid. “Wij vinden het van het grootste belang dat gebruikers van software correct worden voorgelicht over dat onderscheid.”

Brein is niet van plan de folder aan te passen. “Software mag niet worden gekopieerd zonder toestemming van de rechthebbenden, dat geldt ook voor open-sourcesoftware”, zegt Tim Kuik, directeur van de stichting, tegenover Webwereld. “Dat bepaalde rechthebbenden die toestemming op voorhand geven via een open-sourcelicentie, doet geen afbreuk aan de bepalingen in de auteurswet. De uitleg in de bewuste brochure en op onze website is dan ook volledig correct.”

Bits of Freedom heeft een FAQ gepubliceerd over de juridische aspecten van (het gebruik van) open source software. De FAQ is primair bedoeld voor gebruik van open source software door particulieren, maar bevat ook informatie die nuttig is voor ondernemers. De open source FAQ is opgesteld door Mr. Alex van der Wolk.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.