Eerste Kamer twijfelt aan definitie hacken

Politie-infiltratie op internet tegen terreur

Gevraagd: nominaties Big Brother Awards 2005

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) wil op internet infiltreren in islamitische sites en chatboxen. De politie gaat hiervoor een nieuw anti-terreurteam oprichten. De politie-infiltranten zullen zich voordoen als jonge moslims. Op die manier hoopt de KLPD ronselaars te identificeren. Voor het nieuwe team wil de KLPD politiemensen met een islamitische achtergrond inzetten.

Dit heeft hoofdcommissaris Peter van Zunderd gezegd op de nieuwjaarsbijeenkomst van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). “We zien een beweging waarbij jongeren van de tweede generatie niet-westerse allochtonen zich achter de computer de jihad eigen maken”, aldus Van Zunderd in het Parool.

Het plan werpt een nieuw licht op het tevens nieuw op te richten centrum voor Notice and Take Down (NTD) bij de KLPD. Met het centrum willen politie en justitie strafbare en onrechtmatige inhoud op internet bestrijden. Het NTD centrum wordt opgericht binnen het National High Tech Crime Centre (NHTCC). Binnen het NTD systeem krijgen providers een dwingend advies materiaal te verwijderen. In oktober 2005 berichtte Bits of Freedom dat de beoordelingen van sites niet gedaan worden door onafhankelijke experts maar vrijwel geheel door politie en justitie.

Uit een Haalbaarheidsonderzoek Notice and Take Down en een expert-meeting over NTD in oktober 2005 bleek al dat de politie en justitie weliswaar werving voor de jihad op internet willen bestrijden door sites te laten verwijderen maar tevens willen voorkomen dat sites verdwijnen die voor de inlichtingenpositie van politie en AIVD van belang zijn. De bestrijding van strafbare inhoud op internet wordt daardoor nauw verbonden aan opsporings- en inlichtingenbelangen. Het nieuw op te richten infiltratie-team zal verder bijdragen aan deze ontwikkeling.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.