• Menu

0 recente resultaten

Gezichtsherkenning in Amsterdam 'is haalbaar'

Een proef met gezichtsherkenning in een winkel is technisch, juridisch en financieel haalbaar. Dat is volgens het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (PCA) de conclusie van het ‘Haalbaarheidsonderzoek Tegenhouden winkelcriminaliteit met gezichtsherkenning’. Het PCA is een samenwerkingsverband van onder andere de gemeente Amsterdam, de politie Amsterdam-Amstelland, het Openbaar Ministerie en ondernemers in Amsterdam. Het doel van de proef is om een instrument te ontwikkelen dat winkeliers kan ondersteunen bij de aanpak van winkelcriminaliteit.

Tijdens de proef zal in ??n winkel een camerasysteem alle bezoekers filmen en vergelijken met twee gegevensbestanden: ??n van de winkeliers voor het handhaven van winkelverboden en ??n van de politie met gegevens over veelplegers van winkelcriminaliteit. De politie maakt een selectie van veelplegers.

De gezichtsherkenning wordt ingezet om winkelverboden te handhaven. Als de computer iemand herkent krijgt de winkelier een seintje zodat hij actie kan ondernemen. Er wordt een convenant afgesloten tussen politie, justitie en de ondernemer waarin staat wat de ondernemer wel en niet mag met het systeem. Tijdens de proef moet duidelijk worden of gezichtsherkenning in praktijk echt werkt.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag