Bluespamming

ENUM en privacy

Bibliotheken en vorderen gegevens

Door de opkomst van VoIP neemt het interesse van de telecomindustrie in ENUM toe. Dat bleek tijdens een congres van de Internet Society Nederland over ENUM en VoIP op 14 oktober.

ENUM maakt het mogelijk om met één telefoonnummer een gebruiker op diverse manieren te bereiken: per e-mail, VoIP (telefoneren via internet) of anderszins. Degene die ENUM gebruikt, hoeft alleen maar het telefoonnummer van de gezochte persoon of organisatie te kennen om op verschillende manieren met hem of haar te kunnen communiceren. Achter ENUM staat een door de Internet Engineering Task Force (IETF) opgesteld internetprotocol dat beschrijft hoe aan een telefoonnummer een unieke Internet domeinnaam wordt gekoppeld. Deze domeinnaam verwijst naar de verschillende specifieke nummers en adressen die de telefoonnummergebruiker kan laten opnemen in een ENUM-database.

ENUM werkt in principe op basis van opt-in waarbij de gebruiker zelf beslist om een ENUM-nummer op te zetten en welke adressen en nummers daaraan gekoppeld worden. Het ministerie van Economische Zaken komt binnenkort met een advies welke instantie de ENUM-database gaat beheren. Mogelijk is dat de SIDN die nu al het .nl domein beheert. Er komt in elk geval een WHOIS-database. Daarmee worden de contactgegevens die bij een ENUM-nummer horen wereldwijd toegankelijk, net als nu bij domeinnamen al het geval is.

Hoewel ENUM volgens het opt-in principe werkt en de gebruiker zelf bepaalt welke informatie aan het nummer wordt gekoppeld, staan er nog vele privacy-kwesties rondom ENUM open. Omdat de WHOIS-database met alle contactinformatie openbaar is, kan ENUM een bron van informatie worden voor spammers, direct-marketing bedrijven en personen die anderen gewoon lastig vallen (bedreigingen, stalking, etc.). ENUM zou ook kunnen faciliteren bij VoIP-spamming door middel van audio en/of video boodschappen.

De privacy-problematiek rondom ENUM is nog nauwelijks uitgediept. Vaak wordt gesteld dat het opt-in principe van ENUM voldoende garanties tegen misbruik biedt. Maar de keuze van een gebruiker om bereikbaar te zijn via een ENUM nummer betekent natuurlijk niet dat deze ook prijs stelt op het gebruik van de contactinformatie door spammers of anderen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.