Strafbaarstelling verheerlijking van zware misdrijven

Bluespamming

ENUM en privacy

Verschillende marketingbedrijven zijn begonnen met het verzenden van spam via bluetooth. De technologie maakt het mogelijk om video’s, audio berichten of tekst naar telefoons of PDA’s te sturen binnen een straal van ongeveer 100 meter.

Bluetooth is oorspronkelijk ontwikkeld om computer-randapparatuur zonder snoeren te laten werken (printers, muizen). Tegenwoordig bevatten ook veel mobiele telefoons bluetooth, bijvoorbeeld voor gebruik met draadloze headsets.

Twee Nederlandse bedrijven, Inspiro en Blink, gaan bluetooth nu inzetten om spam te versturen naar alle mobiele telefoons in de directe omgeving, bijvoorbeeld in een winkel. De bedrijven noemen hun dienst opt-in omdat de gebruiker eerst een bericht krijgt of deze de reclameboodschap wil ontvangen. Het gebruik van de term opt-in zorgt voor de nodige verwarring omdat onder het spamverbod in de telecommunicatiewet (artikel 11.7) deze werkwijze niet mogelijk zou zijn. Het verbod op e-mail en sms spam veronderstelt dat de gebruiker langs andere weg voorafgaande toestemming heeft gegeven voor het ontvangen van de communicatie. Het versturen van een bericht met de inhoud “wilt u onze communicatie ontvangen?” valt zelf al onder het spamverbod.

Het is niet duidelijk of bluespamming onder het spamverbod valt. In de Telecommunicatiewet is namelijk sprake van het versturen van berichten via een telecommunicatiedienst en een ontvanger die abonnee is van die dienst. Bluetooth is waarschijnlijk geen telecommunicatiedienst en voor het gebruik van een bluetooth apparaat is geen abonnement bij een mobiele aanbieder noodzakelijk (ook al zitten de mobiele telefoon en het bluetooth device in hetzelfde apparaat).

In Groot-Brittanniƫ wordt de technologie al op grotere schaal toegepast onder de naam bluecasting. Mogelijk hebben de marketingbedrijven met bluespamming een gat in het Europese spamverbod ontdekt. Ongereguleerde bluespamming kan overigens een sterke prikkel voor consumenten zijn om hun bluetooth device maar helemaal uit te zetten.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.