Afluisterschotels operationeel ondanks rechtszaak

Brein wil torrent-site stoppen

OV-chipkaart: onenigheid CBP en vervoerders

Brein wil actie ondernemen tegen de torrent-site Newnova. Newnova is een voortzetting van de oude Suprnova-site en biedt links naar Bittorrent bestanden die in delen, gedistribueerd zijn opgeslagen op andere computers.

Tegenover Webwereld verteld Tim Kuik, directeur van Brein, dat hij ‘instructies’ heeft gegeven om actie te ondernemen tegen de site. In Nederland is er nog geen jurisprudentie over sites met torrent-links, maar Brein creëert deze volgens Kuik met alle liefde. “Het is eigenlijk nog simpeler dan bij Kazaa destijds. Er is een centrale plek met linkjes en zijn er duidelijke verantwoordelijken voor de inhoud van de site. Als iets voor Kazaa geldt, geldt dat dubbel en dwars voor Newnova”, aldus Kuik in Webwereld.

De vraag is echter of de vergelijking met de Kazaa zaak hier eigenlijk wel opgaat. Newnova biedt geen peer-to-peer software aan (zoals Kazaa) maar links. Daarmee lijken de omstandigheden veel meer op die van Zoekmp3.nl. Brein spande in 2004 een bodemprocedure aan tegen Zoekmp3.nl waarin de rechtmatigheid van hyperlinks centraal stond.

In haar vonnis van 12 mei 2004 zegt de rechtbank dat het aanbieden van links geen openbaarmaking is en dat Zoekmp3.nl “door het aanbieden van deeplinks/hyperlinks naar mp3-bestanden die zonder toestemming van de rechthebbende openbaar zijn/worden gemaakt door derden, niet openbaar maakt in de zin van de Auteurswet”. Zoekmp3 moest echter wel optreden als zij gewezen wordt op links naar inbreukmakende bestanden.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.