Consumentenbond hekelt kopieerbeveiligingsdrift

Afluisterschotels operationeel ondanks rechtszaak

Brein wil torrent-site stoppen

Volgens het ministerie van Defensie zijn enkele nieuwe schotels voor de interceptie van satellietverkeer in Burum inmiddels operationeel. Defensie bouwt een nieuw schotelpark voor de Nationale Sigint Organisatie (NSO) in Burum. Defensie heeft daarvoor een deel van het terrein van KPN-dochter Xantic gekocht.

Defensie wacht de uitkomst van een lopende rechtszaak van omwonenden niet af. Enkele omwonende hebben bezwaar gemaakt tegen de schotels onder andere omdat de schotels mogelijk het doelwit kunnen worden van terroristische aanslagen. In een eerdere procedure zijn de bewoners niet-ontvankelijk verklaard maar deze beslissing wordt door hen nog aangevochten. Defensie maakt voorlopig de inschatting dat de procedure geen gevaar oplevert voor de bouw van de NSO installatie.

Het convenant tussen de AIVD en de MIVD waarin de oprichting van de NSO is geregeld, stelde 1 november 2005 als datum waarop de ontvangst van satellietverkeer mogelijk moest zijn. Deze datum lijkt dus behaald.

De omwonenden kampen in hun procedure tegen het ministerie van Defensie met zeer beperkte financiële middelen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.