Aanpak illegale kansspelen

Donner wil doorgifte PNR niet stoppen

Wetsvoorstel Burgerservicenummer

Minister Donner wil de doorgifte van passagiersgegevens aan de VS niet stoppen. De minister zegt dit naar aanleiding van vragen van De Wit (SP) over het eventuele commerciële gebruik van de gegevens in de VS.

Uit een bericht in EDRI-gram, de nieuwsbrief van European Digital Rights, bleek dat de Transportation Security Administration (TSA) in de VS passagiersgegevens (PNR) uitwisselt met het data-mining bedrijf EagleForce Associate. Een dergelijke uitwisseling is niet toegestaan binnen de overeenkomst die Europa en de VS hebben gesloten over de doorgifte van gegevens van Europese reizigers.

Volgens Donner gaat het slechts om geruchten en is er niets aan de hand. “Formeel is de TSA niet bevoegd om passagiersgegevens commercieel te gebruiken. Dergelijk gebruik van de passagiersgegevens van EU burgers kan ook niet worden afgeleid uit de bekendmaking op www.edri.org, EDRI-gram number 3.14, d.d. 14 juli 2005. In het aangehaalde artikel wordt slechts een vermoeden van dergelijk gebruik geuit door de media (Associated Press).”

Inmiddels blijkt dat het niet slechts om geruchten gaat. De TSA heeft, vlak voor de publicatie van een kritisch onderzoeksrapport, aangekondigd niet langer gegevens uit te wisselen met EagleForce. Dit blijkt uit een bericht van het Electronic Privacy Information Center (EPIC) in Washington. De Inspector General van het Amerikaanse ministerie van justitie heeft gezegd dat het wangedrag van TSA het moeilijk maakt om nieuwe screeningsprogramma’s voor passagiers in te voeren.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.