Monitoren van callcentermedewerkers beperken

OV-bedrijven mogen chipkaart niet misbruiken

Brein wil klanten Teledirect aanpakken

De spoorwegen en gemeentelijke vervoerbedrijven mogen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) de chipkaart voor het openbaar vervoer niet gebruiken voor direct-marketing. Volgens het CBP willen de vervoerders de informatie gebruiken om allerlei aanbiedingen aan de reizigers te doen.

Reizigers hebben volgens het CBP niet de mogelijkheid om het gebruik van hun reisgegevens te weigeren. Wettelijk zou dit echter wel mogelijk moeten zijn. Het CBP heeft twee gesprekken met de NS gehad, maar deze zijn “moeizaam verlopen”.

De gezamenlijke vervoersbedrijven gaan met de OV-chipkaart de strippenkaart en het treinkaartje vervangen. Volgens de planning wordt in 2007 de chipkaart overal in Nederland gebruikt.

De reiziger moet de chipkaart zowel bij het in- als uitstappen langs een kaartlezer halen. Aan de hand van de berekende route wordt een bedrag van de kaart afgeschreven. Bussen en trams worden met GPS (satelliet navigatie) uitgerust om zo in- en uitstaphalte van de reiziger te bepalen. De OV-chipkaart zal niet gratis zijn. Bovendien wordt de anonieme variant van de chipkaart extra duur.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.