OV-bedrijven mogen chipkaart niet misbruiken

Brein wil klanten Teledirect aanpakken

Fraude met biometrisch paspoort mogelijk

De Rotterdamse rechtbank heeft op 22 juli 2005 uitspraak gedaan in een kort geding van Brein tegen het postorderbedrijf Teledirekt. Teledirekt moet onmiddellijk stoppen met de verkoop van het software-pakket DVD X Copy van het Amerikaanse 321 Studios. DVD X Copy omzeilt de kopieerbeveiliging van DVD’s. Het omzeilen van zogenaamde technische voorzieningen die kopiëren bemoeilijken, is sinds 1 september 2004 verboden in Nederland. Het verbod is het gevolg van de aanpassingswet uitvoering richtlijn auteursrecht en naburige rechten in de informatiemaatschappij (Auteurswet artikel 29a). Een consument mag de software ook niet gebruiken om een back-up te maken van een legaal gekochte DVD die voorzien is van kopieerbeveiliging.

Opmerkelijk is dat Teledirekt van de rechtbank bovendien aan Brein de facturen met namen en adresgegevens van klanten moet overhandigen. Volgens Teledirekt zijn er ongeveer 120 exemplaren van het pakket verkocht. Brein overweegt nog om de klanten van Teledirekt individueel aan te pakken. Brein zou van de klanten een schadevergoeding kunnen eisen nu hun identiteit bekend is.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.