Petitie tegen bewaarplicht

Makers blanco schijven naar rechter

Repliek XS4ALL in zaak over aftapkosten

Een twintigtal leveranciers van blanco CD’s en DVD’s stapt naar de rechter omdat ze het niet eens zijn met de auteursrechtelijke heffingen op de schijfjes.

De leveranciers, waaronder Fuji, Imation, Maxell, Mmore, Nashua, Sony, Verbatim en Philips, zijn het niet eens met de hoogte van de heffingen die zijn vastgesteld door Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). De fabrikanten hebben ook de Stichting ThuisKopie gedagvaard die de heffingen int.

De heffingen zijn bedoeld als vergoeding voor artiesten die inkomsten zouden mislopen doordat consumenten thuis voor eigen gebruik kopie├źn maken van zowel gekochte als legaal gedownloade liedjes en films.

De fabrikanten vinden dat de heffingen in Nederland veel te hoog zijn. In Duitsland zijn de heffingen lager, in Engeland en Luxemburg gelden zelfs in het geheel geen heffingen. Doordat de heffingen hoger zijn dan de stuksprijs worden blanco’s CD’s op grote schaal ge├»mporteerd vanuit het buitenland. De handelaren ontlopen daardoor de afdracht van de heffing en kunnen goedkope CD’s aanbieden in het grijze circuit.

De leveranciers vinden dat niet alle toepassingen van blanco dragers de rechthebbenden benadelen. Als voorbeeld noemen zij time-shift recording: het opnemen van televisieprogramma’s om op een later tijdstip te kijken. Ook zijn de leveranciers van mening dat het belasten van blanco opslagmedia niet gerechtvaardigd is wanneer voor de rechthebbenden de mogelijkheid bestaat om kopieerbeveiliging aan te brengen, maar zij daar bewust geen gebruik van maken.

De zaak dient op 20 juli a.s. bij de Rechtbank te Den Haag.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.