Brein verliest rechtszaak om klantgegevens

Data-mining en verkeersgegevens

AIVD wil grootschalig 'e-mail' aftappen

De AIVD wil vrij kunnen zoeken in opgeslagen verkeersgegevens wanneer het Europese plan voor de bewaarplicht een feit wordt. Een woordvoerder van de AIVD heeft dat aan FEM Business laten weten.

Volgens de AIVD is het doorzoeken van verkeersgegevens met behulp van data-mining een heel nieuwe mogelijkheid waar de dienst gebruik van wil maken. “Nu is de invalshoek dat we een aanwijzing hebben en dan gaan zoeken. Met data-mining kunnen we gericht zoeken naar aanwijzingen. Als er bewaard wordt, dan het liefst zo lang mogelijk.” De AIVD gaat de komende tijd 600 nieuwe medewerkers werven, waardoor meer capaciteit ontstaat om nieuwe informatiebronnen te analyseren. “Het is nog te vroeg om concreet te zeggen wat we met die gegevens gaan doen. Dan nog blijft de vraag of we het zouden zeggen.” Minister Remkes heeft al in augustus 2004 aangekondigd dat de AIVD meer bevoegdheden krijgt voor data-mining. Op dat moment verbond Remkes deze nieuwe mogelijkheid echter niet aan het doorzoeken van verkeersgegevens.

Wanneer de AIVD de bevoegdheid krijgt, komt de bewaarplicht in een heel ander daglicht te staan. Minister Donner heeft de Tweede Kamer steeds voorgehouden dat de bewaarplicht voor bel- en surfgedrag geen inbreuk op de privacy is. Volgens de minister worden de gegevens uitsluitend bewaard door de aanbieders en krijgt de politie de verkeersgegevens van een bepaald persoon pas wanneer daar voldoende aanleiding toe is in een onderzoek. De AIVD wil echter gecompliceerde zoekopdrachten uitvoeren binnen de opgeslagen gegevens zonder dat zij een bepaald persoon op het oog heeft. De dienst kan in dat geval intensief zoeken naar gedragspatronen, vooral dankzij de lokatiegegevens van mobieltjes. De lokatiegegevens vertegenwoordigen de bewegingen van iedere mobiele telefoon in Nederland over een lange tijd (het huidige plan noemt 1 tot 4 jaar).

Over de bewaarplicht wordt nog steeds onderhandeld in Europa. De Europese ministers van justitie gaan de plannen verder bespreken op 8 september. EU-voorzitter Groot-Brittanniƫ wil het plan er dit jaar nog doorheen krijgen. De Europese Commissie komt in september met haar eigen voorstel en hoopt dat de ministers hun plan dan laten vallen. De ministers hebben grote moeite om de vereiste unanimiteit binnen de Europese Raad te bereiken, onder andere doordat het Nederlands parlement minister Donner verboden heeft akkoord te gaan.

Bits of Freedom heeft als lid van de Europese koepelorganisatie European Digital Rights (EDRI) een dringende open brief gestuurd aan het Britse voorzitterschap van de Europese Raad en aan de Europese Commissie. De brief is verstuurd aan de vooravond van de buitengewone vergadering van Europese ministers van justitie en binnenlandse zaken die naar aanleiding van de aanslagen in Londen is gehouden. EDRI roept Raad en Commissie op tot grote terughoudendheid met het voorstel om de verkeersgegevens van alle Europeanen op te slaan. In de brief worden de politici opgeroepen met steekhoudende argumenten te komen waarom een bewaarplicht noodzakelijk, effectief en proportioneel is.

De Nederlandse internetproviders (verenigd in de ISPO) hebben in een brief aan minister Donner nogmaals hun kritiek geuit op het plan. De providers gaan daarbij vooral in op het rapport van de Erasmus universiteit naar nut en noodzaak van de bewaarplicht. Volgens de providers geeft het rapport geen enkele onderbouwing voor de aanbeveling dat een bewaarplicht zinvol is. Bovendien heeft de minister geen goed inzicht in de economische en technische gevolgen van een bewaarplicht voor de internetproviders.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.