Advocaat-Generaal: Lycos moet klantgegevens afgeven

Scientology wil cassatie intrekken

Wet vorderen gegevens door de Eerste Kamer

Scientology heeft geprobeerd op het laatste moment haar cassatie bij de Hoge Raad in te trekken. Scientology voert al tien jaar lang een rechtszaak tegen publiciste Karin Spaink, XS4ALL en een aantal andere internetaanbieders.

Scientology beschuldigt Spaink en de ISP’s van auteursrechtinbreuk omdat de publiciste stukken van Scientology uit het zogenoemde Fishman Affidavit op haar website heeft geplaatst. Spaink wil met de publicatie de praktijken en leer van Scientology aan de kaak stellen. Het Hof in Den Haag wees op 4 september 2003 in het hoger beroep in de bodemprocedure van Scientology tegen Spaink en de ISP’s alle eisen van Scientology af. Het Hof liet in dit geval de vrijheid van meningsuiting zwaarder wegen dan het auteursrecht.

Tegen deze uitspraak is Scientology in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Op 18 maart 2005 bracht Advocaat-Generaal Verkade advies uit om de uitspraak van het Hof in Den Haag te handhaven. Naar verwachting zou de Hoge Raad het advies volgen waardoor Scientology de zaak opnieuw verliest.

Naar nu blijkt heeft Scientology op het allerlaatste moment geprobeerd haar cassatie in te trekken. Spaink, XS4ALL en de andere ISP’s hebben zich tegen het verzoek van Scientology verzet. De Hoge Raad moet nog over het verzoek van Scientology beslissen en kan daarna pas met een uitspraak komen. De zaak loopt hierdoor minimaal drie maanden vertraging op.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.