Wet cameratoezicht aangenomen

Advocaat-Generaal: Lycos moet klantgegevens afgeven

Scientology wil cassatie intrekken

Internet portal Lycos moet klantgegevens afstaan aan een postzegelhandelaar. Dat staat in het advies van de Advocaat-Generaal aan de Hoge Raad. Lycos was in cassatie gegaan bij de Hoge Raad tegen een uitspraak van het Amsterdamse Gerechtshof. Het Hof veroordeelde Lycos in juni 2004 tot afgifte van klantgegevens aan de postzegelhandelaar Pessers.

In deze principiële zaak ging het om de vraag of de provider Lycos verplicht was de persoonsgegevens van één van zijn abonnees aan een derde, Pessers, bekend te maken. Pessers was van mening dat de betreffende abonnee onrechtmatig jegens hem heeft gehandeld. Het Hof oordeelde dat er weliswaar geen sprake was van onmiskenbaar onrechtmatig handelen door de abonnee, maar dat Lycos toch verplicht was de gevraagde gegevens te verstrekken. Lycos gaf vervolgens de klantgegevens aan Pessers, maar deze bleken vals te zijn.

De Advocaat-Generaal stelt in zijn advies dat het belang van de Lycos-klant ondergeschikt moet worden gemaakt aan de belangen van Pessers. De Advocaat-Generaal geeft echter geen handgrepen op basis waarvan die afweging moet worden gemaakt.

Wanneer de Hoge Raad het advies van de Advocaat-Generaal overneemt, schept dit vergaande mogelijkheden voor civiele partijen, zoals de muziekindustrie, om de persoonsgegevens van internetgebruikers op te vragen. Om die reden neemt Brein de kosten van de rechtzaak van Pessers voor haar rekening. Brein heeft zelf een zaak aangespannen tegen vijf grote internetproviders: Planet Internet, Het Net, @Home, Wanadoo en Tiscali. Daarin eist Brein de namen van in totaal 42 peer-to-peer gebruikers. De uitspraak in de zaak van Brein tegen de ISP’s is op 14 juli. Wanneer de Hoge Raad de eisen van Pessers toewijst, zal dat in het voordeel zijn van Brein bij haar verdere procedures tegen de ISP’s.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.