Kamercommissie over internet en misbruik

Donner: bibliotheekgegevens nodig voor justitie

Privacy-rechtelijke ascepten van RFID

Minister Donner heeft in een memorie van antwoord aan de Eerste Kamer geschreven dat justitie de uitleenadministratie van bibliotheken en videotheken nodig heeft voor opsporingsonderzoek. Donner reageert hiermee op de bezorgdheid van de FOBID, de koepelorganisatie van Nederlandse bibliotheken, over het wetsvoorstel vorderen gegevens.

De bibliotheken vinden dat het wetsvoorstel vorderen gegevens inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van de burgers die een bibliotheek gebruiken en hebben de Eerste Kamer opgeroepen het wetsvoorstel te verwerpen. “Het doel van de wetgeving is terrorismebestrijding, maar de grens met moreel politietoezicht is vaag”, aldus de bibliotheken.

Donner schrijft echter dat de uitleenadministratie voor justitie van belang is. “Het kan bijvoorbeeld bij de opsporing van een moord of een zedenmisdrijf nodig zijn om te weten welke boeken, webpagina’s of video’s iemand leest of bekijkt. Bij de opsporing van terroristische misdrijven kan het nodig zijn om te weten welke politieke of levensbeschouwelijke literatuur of informatie op internet is geraadpleegd. Ook bij de opsporing van fraude of andere delicten kan het nodig zijn te achterhalen welke literatuur of informatie is geraadpleegd.” De minister geeft aan dat ook bij andere instellingen gegevens kunnen worden opgevraagd op basis van de wet; “zoals videotheken, webhosts en andere dienstverlenende instellingen”.

Het wetsvoorstel bevoegdheden vorderen gegevens is op 2 november 2004 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel is gebaseerd op de voorstellen uit 2001 van de commissie strafvorderlijke gegevensvergaring in de informatiemaatschappij (de zogenoemde commissie Mevis). Voor banken en telecom-aanbieders zijn al aparte wetten gemaakt, namelijk de wet vorderen gegevens financiële sector en de wet vorderen gegevens telecommunicatie. In het wetsvoorstel vorderen gegevens wordt de toegang tot gegevens voor politie en justitie makkelijker en worden verschillende drempels en waarborgen verlaagd.

Kamerstuk 2004-2005, 29441, nr. C, Eerste Kamer (26.05.2005) Wijziging Wetboek van Strafvordering en enkele andere wetten in verband met bevoegdheden tot het vorderen van gegevens; Memorie van antwoord

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.