DDMA tegen opt-in voor bedrijven

Eurodusnie verliest rechtszaak om stemwijzer

Interpay stopt definitief met doorgeven adressen

Het Leidse Eurodusnie heeft de domeinnaam Referendumstemwijzer.nl moeten overdragen aan het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Dat heeft de rechtbank van Den Haag op 27 april bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door het IPP.

Het IPP maakt zelf gebruik van de domeinnaam Referendumwijzer.nl waarop bezoekers aan de hand van een vragenlijst hun voorkeur ten aanzien van de Europese Grondwet kunnen bepalen. Volgens het IPP leek de door Eurodusnie gebruikte naam daar te veel op.

Het IPP bezit het Benelux merkrecht op de naam stemwijzer. Bovendien heeft de rechter ingestemd met de opvatting van IPP dat op de stemwijzer als concept het auteursrecht van toepassing is, vergelijkbaar met dat van een tv-format. “Eiseres betoogt voorts dat op de door haar ontworpen adviesinstrumenten zelve, genaamd stemwijzer en referendumwijzer, auteursrecht rust, vergelijkbaar met het auteursrecht op uitgewerkte plots van boeken en op tv-formats. Juist is dat op een verdienstelijk idee, een stijl of een methode geen auteursrecht kan rusten, maar wel op een gedetailleerd en concreet uitgewerkt concept daarvan met een unieke structuur als samenstel van elementen. Naar voorlopig oordeel vallen de zogenaamde stemwijzers en de referendumwijzer van eiseres aan te merken als dergelijke auteursrechtelijk beschermde werken [..]”.

Marco van Duijn van Eurodusnie vindt de uitspraak ‘heel ver gaan’. Tegenover Webwereld zegt hij daarover: “Dit betekent dat niemand meer een stemwijzer kan maken in de vorm van het IPP. Bij het IPP heb je de antwoordcategorie├źn ‘eens’, ‘oneens’, ‘neutraal’ en ‘geen mening’. Ik zou niet weten hoe je dat anders moet doen.”

Het IPP is blij met de uitspraak: “Met dit vonnis in de hand, kunnen wij iedereen die een eigen stemwijzer lanceert, daarop aanspreken.”

Eurodusnie maakt inmiddels gebruik van de domeinnaam Referendumwijze.nl.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.