Donnerabilia

Stratix rapport over spam

Universiteit Maastricht verwijdert site tegen bezoek Bush

Spamberichten zorgen in Nederland jaarlijks voor een economische schadepost van 116 miljoen euro. Ongeveer 75% van alle e-mail berichten bestaat uit spam maar een groot deel daarvan wordt afgevangen bij de mailservers van de provider en bereikt de eindgebruikers niet. Slechts 1% is uit Nederland afkomstige spam. Dat zijn enkele conclusies uit een onderzoek naar spam van het onderzoeksbureau Stratix uit december 2004.

Stratix constateert dat zombie-netwerken een belangrijke rol spelen in het verzenden van spam. Een meerderheid van de virusuitbraken op internet in de afgelopen twee jaar worden in het rapport toegeschreven aan de creatie van zombie-netwerken. Hierbij worden virussen gebruikt om op grote schaal PC’s van eindgebruikers te infecteren en geschikte te maken voor de verzending van spam (zombie’s).

Het rapport analyseert de business case van spammers. Stratix komt tot de conclusie dat veel maatregelen tegen spam gebruik maken van niet-economische methoden. Een belangrijk advies is om maatregelen in te zetten die rechtstreeks ingrijpen op de businesscase van spammers. Zo moet de industrie op alle niveau’s het probleem van zombie-netwerken aanpakken en uitgaande mail controleren op bulk-mail karakteristieken. Ook stelt Stratix voor om meer onderzoek te doen naar mechanismen waarbij de afzender betaalt voor verzonden e-mail. Het rapport gaat echter niet in op de problemen die zo’n systeem creĆ«ert voor de nietsvermoedende eigenaren van de zombie-PC’s.

Andere voorstellen hebben betrekking op het ingrijpen op de financiĆ«le transacties (creditcardbetalingen) die voor de aankoop van de aangeboden producten in de spam noodzakelijk zijn. Ook adviseert Stratix om de internetproviders een rechtstreeks loket aan te bieden bij het National High Tech Crime Center voor het melden van grote aanvallen in plaats van de moeilijke route via de lokale politiebureau’s die daarvoor geen expertise hebben.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.