Wet vorderen gegevens in de Eerste Kamer

Brein gaat identiteit uploaders eisen

Nieuwe wetgeving camera-toezicht: beelden 4 weken bewaren

Brein gaat rechtszaken aanspannen tegen de providers Planet Internet, Het Net, @Home, Wanadoo en Tiscali om zo achter de identiteit te komen van gebruikers van peer-to-peer netwerken.

Brein heeft 50 sommaties gestuurd aan verspreiders van illegale muziek op peer-to-peer netwerken. In de meeste gevallen beschikt Brein alleen over het IP-nummer van de peer-to-peer gebruikers. Daarom stuurt Brein de sommaties aan de internetproviders met het verzoek de sommaties door te sturen aan de gebruikers.

In de sommaties vraagt Brein aan de abonnee om zich bekend te maken, een onthoudingsverklaring te tekenen die gericht is op voorkoming van verdere inbreuken en akkoord te gaan met een schikking voor de geleden schade. De onthoudingsverklaring verplicht de abonnee om nooit meer inbreuk te maken op de door Buma/Stemra uitgeoefende auteursrechten en de naburige rechten van de bij de NVPI aangesloten leden (de platenindustrie). Ook verplicht de abonnee zich bij ondertekening om nooit meer “direct of indirect op enigerlei wijze betrokken [te] zijn of belang [te] hebben” bij de verspreiding van illegale bestanden op internet. Peer-to-peer gebruikers die de onthoudingsverklaring tekenen, krijgen te maken met een boete van 5000 euro per dag wanneer ze doorgaan met de verspreiding van de bestanden. De onthoudingsverklaring bevat geen einddatum waardoor Brein de peer-to-peer gebruikers ook in de verre toekomst een boete kan opleggen.

Inmiddels zijn zeven gebruikers akkoord gegaan met de schikking. Zij betalen een schadevergoeding van gemiddeld 2100 euro. Van de andere gebruikers, die niet hebben gereageerd, wil Brein nu via de rechter de identiteit achterhalen. Brein verwacht dat de eerste rechtszaak medio mei zal plaatsvinden. Op dit moment is het niet zeker of een rechter zal toestemmen met de eis van Brein. Internetproviders zijn niet aansprakelijk voor de doorgifte van materiaal op internet zoals bij peer-to-peer netwerken. Van aansprakelijkheid kan pas sprake zijn in het geval van hosting.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.