Bibliotheken tegen wet vorderen gegevens

Brinkhorst wil aftapvergoeding drastisch verlagen

Vragen en antwoorden peer-to-peer bestandsuitwisseling

Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil de vergoeding aan internetaanbieders voor het plaatsen van een internettap verlagen tot ongeveer 13 euro per keer. Internetaanbieders noemen de overheidsvergoeding ‘exorbitant laag’.

Uit een concept-regeling aftapkosten van het ministerie blijkt dat de overheid streeft naar nieuwe lage standaardvergoedingen voor het aanleveren van taps, identificerende gegevens van gebruikers (NAW) en verkeersgegevens.

Telecommunicatieaanbieders zijn wettelijk verplicht hun diensten en netwerken aftapbaar te maken. De kosten voor deze investeringen moeten zij zelf betalen. De overheid vergoedt uitsluitend de personele- en administratieve kosten die verbonden zijn aan de uitvoering van een tap of het opvragen van gegevens. Deze vergoedingen verschillen per aanbieder omdat het gaat om de daadwerkelijk gemaakte kosten.

De vergoedingen in de nieuwe concept-regeling gelden voor alle aanbieders en zijn vele malen lager dan wat op dit moment gebruikelijk is. Internetaanbieder XS4ALL declareert momenteel 1350 euro per internettap. In de concept-regeling wordt deze vergoeding met 99% verlaagd. Ook andere providers noemen de nieuwe tarieven veel te laag en niet in verhouding tot de gemaakte kosten. Brinkhorst rekent een uurtarief van 26,25 euro voor de medewerkers die taps plaatsen. Volgens de aanbieders kan het noodzakelijke hooggekwalificeerde personeel niet voor een dergelijk bedrag worden ingehuurd. Bovendien zijn de aanbieders boos dat de nieuwe tarieven zonder overleg zijn vastgesteld en al in april van kracht worden.

Opmerkelijk is dat het Agentschap Telecom, dat toezicht houdt op de naleving van de aftapverplichting, veel hogere uurtarieven in rekening brengt bij de aanbieders voor de verrichte diensten door het Agentschap. Uit de Regeling vergoedingen Agentschap Telecom 2005 blijkt dat een medewerker van het Agentschap Telecom meer dan drie keer zoveel in rekening kan brengen (namelijk 81 euro in schaal 7) dan een vergelijkbare medewerker van een aanbieder.

Het ministerie lijkt de nieuwe tarieven in stilte te hebben voorbereid met een vergelijkende studie in maart 2004. Daaruit valt af te leiden dat Nederland de Duitse tarieven als voorbeeld wil nemen. “Nederland en Duitsland hebben vergelijkbare systemen van kostenvergoedingen. Zowel in Nederland als in Duitsland dient de aanbieder op eigen kosten de aftapsystemen te implementeren en te onderhouden, en worden alleen de directe kosten voor het uitvoeren van een taplast vergoed. De Duitse autoriteiten werken daarbij met een wettelijk vastgelegd uurtarief van € 13,-, terwijl in Nederland de werkelijke kosten het uitgangspunt vormen.” In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk worden alle directe en indirecte kosten vergoed.

De nieuwe tarieven maken dat de aanbieders met nog meer zorg tegen de Europese voorstellen voor een bewaarplicht verkeersgegevens aankijken. De bewaarplicht zal immers leiden tot een veel hoger aantal vorderingen om verkeersgegevens uit te leveren. Wanneer de vergoedingen daarvoor drastisch naar beneden gaan, zullen de totale kosten voor de aanbieders sterk stijgen. Bovendien lijkt de overheid niet van plan de kosten voor het bewaren en opslaan (investeringen in het netwerk) te vergoeden.

Internetprovider XS4ALL is in maart een rechtszaak begonnen tegen de staat om de kosten vergoed te krijgen van het aftapbaar maken en houden van haar netwerk. XS4ALL heeft naar eigen zeggen sinds eind 2001 een half miljoen euro geïnvesteerd om te kunnen voldoen aan de wettelijke verplichting tot aftapbaarheid. Door de snelle groei van het aantal klanten en de nog snellere groei van het internetgebruik verwacht XS4ALL komende jaren nieuwe hoge investeringen te moeten doen. De provider vindt het onredelijk dat de staat deze kosten niet vergoedt. “Providers hebben immers geen enkel voordeel van deze investeringen die worden gedaan in het algemene belang van opsporing van strafbare feiten”, aldus XS4ALL.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.