Vragen en antwoorden peer-to-peer bestandsuitwisseling

Brein stuurt vorderingen aan peer-to-peer gebruikers

Nationaal mensenrechteninstituut

Brein stuurt vorderingen aan verspreiders van illegale muziek en films op peer-to-peer netwerken. Bits of Freedom ontving de tekst van een vordering. In de meeste gevallen beschikt Brein alleen over het IP-nummer van de peer-to-peer gebruikers. Daarom vraagt Brein aan internetproviders om de sommaties door te sturen aan hun klanten.

Planet Internet, Het Net, @Home, Wanadoo en Tiscali hebben laten weten Brein te zullen helpen bij het doorsturen van de sommaties. Brein heeft met deze aanbieders vooraf overleg gevoerd. XS4ALL wil geen vorderingen doorsturen en werkt alleen mee aan vorderingen van een rechter-commissaris.

De vorderingen bevatten een sommatie aan de abonnee om zich aan Brein bekend te maken, een onthoudingsverklaring die gericht is op voorkoming van verdere inbreuken in de toekomst en een schikking voor de geleden schade. De onthoudingsverklaring verplicht de abonnee om nooit meer inbreuk te maken op de door Buma/Stemra uitgeoefende auteursrechten en de naburige rechten van de bij de NVPI aangesloten leden (de platenindustrie). Ook verplicht de abonnee zich bij ondertekening om nooit meer “direct of indirect op enigerlei wijze betrokken [te] zijn of belang [te] hebben” bij de verspreiding van illegale bestanden op internet. Peer-to-peer gebruikers die de onthoudingsverklaring tekenen, krijgen te maken met een boete van 5000 euro per dag wanneer ze doorgaan met de verspreiding van de bestanden. De onthoudingsverklaring bevat geen einddatum waardoor Brein de peer-to-peer gebruikers ook in de verre toekomst een boete kan opleggen.

Brein vraagt de providers om de naam, adres en woonplaats (NAW gegevens) van de abonnee bekend te maken in het geval dat de abonnee niet binnen vijf dagen reageert. Wanneer de provider de vordering niet wil doorsturen, vraagt Brein per direct om de NAW gegevens. Het is niet bekend of sommige providers al NAW gegevens hebben verstrekt. Waarschijnlijk zal Brein daarvoor eerst naar de rechter moeten. Op dit moment is echter nog niet zeker of een rechter daarin zal toestemmen. Justitie is niet bij de vorderingen betrokken, het gaat om een civiel-rechtelijke stap van Brein.

Bits of Freedom heeft een aantal vragen en antwoorden opgesteld voor ontvangers van de vorderingen. Daarin wordt ontraden om de onthoudingsverklaring te ondertekenen.

Uit de vordering zijn sommige details weggelaten uit oogpunt van privacy en bronbescherming.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.