Brein stuurt vorderingen aan peer-to-peer gebruikers

Nationaal mensenrechteninstituut

XS4ALL daagt staat om kosten aftappen

Het College bescherming persoonsgegevens, de Commissie Gelijke Behandeling, de Nationale ombudsman en het Studie- en informatiecentrum mensenrechten hebben het initiatief genomen om de oprichting van een Nederlands mensenrechteninstituut te onderzoeken.

In Nederland bestaat geen nationaal mensenrechteninstituut. Een resolutie van de Verenigde Naties van 1993, met daarin staan de zogenaamde Paris Principles, dringt daar wel op aan. De initiatiefnemers gaan de varianten en vormen onderzoeken waarin een op te richten nationaal mensenrechteninstituut gegoten zou kunnen worden. Het uitgangspunt daarbij is de resolutie van de Verenigde Naties. Minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties is positief over het initiatief van de vier organisaties. Zij zullen eind 2005 een advies aan hem uitbrengen.

In Nederland houden diverse organisaties en instanties zich bezig met de mensenrechten, zoals de vier initiatiefnemers, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten en het Nederlands Helsinki Comité.

De vier organisaties hebben vastgesteld dat niet alle taken die in de resolutie van de Verenigde Naties worden genoemd op dit moment worden vervuld. Het gaat dan bijvoorbeeld om de advisering aan overheden over de toepassing van mensenrechtenverdragen. Tijdens het onderzoek willen de initiatiefnemers samenwerken met onafhankelijke NGO’s.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.