Meer overleg over radicale sites

Krappe meerderheid tegen software patenten

Donner verdedigt bewaarplicht

Met 71 tegen 69 stemmen heeft de Tweede Kamer op 10 februari een motie aangenomen van Arda Gerkens (SP) waarin de Nederlandse regering wordt gemaand niet in te stemmen met het huidige Europese voorstel voor software patenten. Volksvertegenwoordigers van de PvdA, SP, Groen Links en D66 hadden al twee keer eerder geprobeerd om staatssecretaris Karien van Gennip te overtuigen dat haar gedrag indruiste tegen de breed aangenomen motie van 1 juni 2004 om geen steun te geven aan het voorstel, op 15 december 2004 en op 27 januari 2005. Daarbij wisten ze net geen meerderheid te krijgen. Deze derde keer haalden ze een krappe meerderheid in de hoofdelijke stemming dankzij de Christenunie en de LPF.

Een week eerder had de nieuwe Deense regering al laten weten meer tijd te willen inruimen voor overleg tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie. De Europese Raad van Ministers kan het voorstel hierdoor niet zonder stemming aannemen. Dat geeft nieuwe kansen aan een initiatief van het Europese Parlement om het hele voorstel naar de prullenbak te verwijzen, en de Europese Commissie te vragen opnieuw te beginnen. Naar verwachting dienen de leiders van de Europese fracties dat verzoek morgen formeel in bij de Commissie.

De behandeling van de voorgestelde richtlijn voor ‘de octrooieerbaarheid van in computers ge├»mplementeerde uitvindingen’ heeft de afgelopen twee jaar het karakter gekregen van een derderangs soap. Het Europese Parlement sprak zich in september 2003 via een reeks amendementen uitdrukkelijk uit tegen elke mogelijkheid om pure software te octrooieren, of om exclusieve rechten te claimen op bedrijfsmethodes zoals klikken op een website om een aankoop te doen. Onder leiding van verantwoordelijk Europees Commissaris Frits Bolkestein stelden Commissie en Raad vervolgens een nieuw stuk op dat vooral uitblonk in dubbelzinnigheden en geen van de parlementaire amendementen overnam. Dit stuk werd door de Raad van Ministers in april 2004 aangenomen, vlak voordat de nieuwe EU-lidstaten stemrecht zouden krijgen. Het was van meet af aan de bedoeling om dit stuk snel als hamerstuk aan te nemen, waarna het Europees Parlement in tweede lezing het voorstel alleen nog met een tweederde meerderheid zou kunnen verwerpen.

Het Nederlandse parlement kreeg in juni 2004 van Van Gennip te horen dat haar optimistische berichtgeving over dit voorstel het gevolg was van een fout in een tekstverwerker. Als voorzitter van de EU deed Nederland vervolgens in de tweede helft van 2004 veel moeite om het voorstel aan te laten nemen. Polen wist dat twee keer te verhinderen, maar niets leek de ministers van hun plan af te kunnen brengen.

Op 2 februari kwam de juridische commissie van het Europees Parlement in opstand. Voorzitter Michel Rocard kreeg 19 van de 21 stemmen voor zijn voorstel om de ontwerp-richtlijn naar de prullenbak te verwijzen. ‘Wij Europarlementariers voelen de mosterd door onze neus lopen,” zei hij in een indrukwekkende toespraak waarin hij nadrukkelijk de Nederlandse en Duitse bewindslieden gispte voor de onheuse bejegening van hun nationale parlementen.

De FFII (de Foundation for a Free Information Infrastructure) organiseert morgen een demonstratie in Brussel. Oorspronkelijk zou de Raad van Ministers van Externe Betrekkingen het voorstel die dag als hamerstuk aannemen. Dat is afgeblazen nu Denemarken en Nederland niet akkoord kunnen gaan, maar de demonstratie gaat toch door, vooral als steunbetuiging aan het Europees Parlement.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.