Spambeleid: opt-in voor zakelijke adressen

Megadeal Microsoft en overheid gaat niet door

Bewaarplicht gaat providers miljoenen kosten

Het megacontract tussen Microsoft en de Nederlandse overheid gaat naar alle waarschijnlijkheid niet door. Wel sluit de overheid een mantelovereenkomst zonder afnameverplichting waar een onbekend aantal overheidsorganisaties gebruik van kan maken. Deze nieuwe overeenkomst betreft de eenmalige aanschaf van licenties zonder verplichting tot upgrades.

De Rijksoverheid en enkele gemeenten wilden een exclusief contract ter waarde van 147 miljoen euro en een looptijd van vijf jaar sluiten met Microsoft. Het contract zou een afnameverplichting bevatten voor 245.000 werkplekken.

Een groot aantal maatschappelijke organisaties en bedrijven heeft in een open brief aan Minister-president Balkenende en de Ministers De Graaf en Brinkhorst zijn bezorgdheid geuit over deze onderhandelingen. De organisaties, waaronder Bits of Freedom, de Consumentenbond, Internet Society Nederland, Nederland Kennisland en Novell Nederland. De organisaties zetten vraagtekens bij het ontbreken van een openbare aanbesteding voor een dergelijk groot contract.

De organisaties maken zich zorgen over de negatieve effecten die een dergelijk contract heeft op de softwaremarkt en het innovatieklimaat in Nederland. Tevens is een dergelijk contract in strijd met door het Kabinet vastgesteld beleid ten aanzien van het gebruik van open standaarden en open source bij de overheid en het streven de overheid minder afhankelijk te maken van een enkele software leverancier. Bovendien is Microsoft door de Europese Commissie nu juist veroordeeld wegens de gebrekkige interoperabiliteit van haar server software.

De Tweede Kamer heeft zich in 2002 unaniem uitgesproken voor de motie Vendrik waarin de regering werd gevraagd concentraties in de softwaremarkt tegen te gaan en ervoor te zorgen dat in 2006 alle door de publieke sector gebruikte software aan open standaarden voldoet. De onderhandelingen met Microsoft staan haaks op deze doelstellingen en zouden ertoe leiden dat de komende vijf jaar de deur op slot gaat bij de overheid ten aanzien van de toepassing van open standaarden, vrije software en open source software.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.