Oprichting nieuw provider overleg

Privacynormen cameratoezicht

Brein financiert zaak bij Hoge Raad tegen Lycos

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft een praktische handleiding gepubliceerd voor overheden bij het toepassen van cameratoezicht ter handhaving van de openbare orde. De handleiding geeft een praktische verheldering van de privacynormen bij de besluitvorming binnen gemeenten over de inrichting van cameratoezicht. Verder zal het CBP in samenwerking met belanghebbende partijen in 2005 een model-raadsverordening cameratoezicht publiceren. Het CBP zal deze normen ook hanteren bij zijn toezicht op de praktijk van het cameratoezicht door overheden.

In de uitgangspunten voor cameratoezicht stelt het CBP dat de operationele regie altijd bij de politie moet liggen. Het toezicht mag niet verborgen zijn en de beelden moeten afdoende beveiligd zijn en niet manipuleerbaar. Verder mogen de beelden in de regel niet langer dan zeven dagen bewaard worden en ook niet zomaar voor andere doeleinden gebruikt worden.

Uit onderzoek van het CBP in 2003 bleek dat de helft van de gemeenten met cameratoezicht de effectiviteit ervan niet had geĆ«valueerd. Deze gemeenten weten dus niet of de inzet van camera’s heeft geholpen bij het bestrijden van criminaliteit of overlast. Slechts in 20% van de gevallen wordt met de beelden rechtstreeks meegekeken.

Volgens het CBP worden camera’s door het publiek breed geaccepteerd in de verwachting dat cameratoezicht effectief is. Het is nu de vraag of die verwachting wel gerechtvaardigd is. Ook voldoen veel gemeentes niet aan de eisen voor inzage, correctie en beveiliging.

Het rapport van het CBP zegt niets over het gebruik van camera’s met microfoon in Groningen. De gemeente Groningen is een proef gestart waarbij camera’s met een microfoon ruzies kunnen registreren. Voor de proef worden enkele camera’s op de Grote Markt in Groningen uitgerust met een microfoon en geavanceerde software. De camera is in staat agressief gedrag te herkennen en door te seinen aan de politie.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.