Boek 'Gevaarlijk veilig' en reactie Donner

Brein verstuurt 160.000 berichten

Kamer wil satellietzenders blokkeren

De stichting Brein zegt sinds de zomer 160.000 chat-berichten te hebben verstuurd aan Nederlandse peer-to-peer gebruikers die muziek aanbieden via internet.

Brein is niet positief over het effect omdat de gebruikers maatregelen nemen tegen de spam. “We stellen in ieder geval vast dat er steeds minder van die berichten aankomen. Dat duidt er misschien op de eerste plaats op dat gebruikers gewoon hun IM-functie uitzetten zodat ze onbereikbaar zijn. We vermoeden wel dat er minder wordt aangeboden maar we hebben daarvan geen cijfers”, aldus directeur Kuik tegen Planet Multimedia.

In de waarschuwing wijst de organisatie op het privacy-gevaar dat de p2p gebruikers bedreigt: “Daarnaast brengt het deelnemen aan een uitwisseldienst grote risico’s mee voor uw computer en uw privacy: illegale bestanden kennen immers geen kwaliteitscontrole en u geeft jan en alleman toegang tot uw harde schijf”.

Brein gebruikt de chat-functie van peer-to-peer programma’s omdat zij niet over de identiteit en het postadres van de gebruikers beschikt. Eerder voerde Brein overleg met internetproviders over het vrijwillig bekendmaken van de identiteit van gebruikers aan de hand van hun IP-nummer. De providers waren hier echter niet toe bereid. Ook wilden de providers klachten van Brein niet zondermeer doorsturen aan hun klanten, omdat die klachten niet verifieerbaar zijn voor de provider. De communicatie verloopt immers direct tussen de gebruikers van de uitwisseldienst, en niet via de systemen van de provider.

Brein zal nu proberen via de rechter wel de identiteit van gebruikers te verkrijgen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.