Hyperlinks naar MP3 bestanden zijn rechtmatig

Planet scherpt privacy-procedure aan na klacht

Regerabilia

Het College bescherming persoonsgegevens heeft een klacht van Bits of Freedom in behandeling genomen over het opslaan van het surfgedrag van abonnees door Planet Internet. Planet Internet heeft naar aanleiding van de door het CBP geconstateerde problemen haar werkwijze aangepast.

Bits of Freedom heeft in oktober 2002 het CBP gevraagd een onderzoek in te stellen naar aanleiding van berichten op webwereld.nl. Daaruit bleek dat Planet Internet een project onder de codenaam KO1 was gestart waarin het surfgedrag van haar abonnees wordt vastgelegd en geanalyseerd. Met dit surfgedrag zou Planet Internet de interesses van haar abonnees in kaart willen brengen en op basis daarvan aanbiedingen willen doen.

Het privacy-reglement van Planet Internet maakte geen melding van de analyse van surfgedrag voor het doen van aanbiedingen. Wel vermeldde het reglement het afstemmen van de inhoud van de Planet Internet website op basis van het surfgedrag van abonnees. Bovendien vermeldt het reglement dat geen surfgedrag wordt vastgelegd dat mogelijk informatie kan geven over gezondheid, ras, seksuele geaardheid, politieke gezindheid of lidmaatschap van een vakvereniging van de abonnee.

Uit de informatie van Planet aan het CBP blijkt dat de provider surfgegevens binnen het domein planet.nl vastlegt. Waarschijnlijk behoren daartoe ook websites van klanten. De surfgegevens van zowel abonnees als andere bezoekers worden op basis van IP-nummers opgeslagen. In het antwoord aan het CBP bevestigt de provider dat via het IP-nummer, en de unieke identifier die aan de surfgegevens wordt gekoppeld, de identiteit van de bezoeker vrij eenvoudig is te achterhalen.

De brief van het CBP aan Planet Internet verschijnt over enkele dagen op de website van het CBP.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.