Donnerabilia

Brief terrorismebestrijding na Madrid

Bedrijven geven te makkelijk persoonsgegevens aan politie

Het kabinet heeft op 31 maart een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin aanvullende maatregelen worden aangekondigd als reactie op de aanslag in Madrid.

Het kabinet pleit voor een aantal maatregelen in de EU en op nationaal niveau. De uitwisseling van identificerende gegevens en het gebruik van biometrie krijgen wat betreft het kabinet de hoogste prioriteit. “In de Europese Raad is afgesproken dat de uitwisseling van persoonlijke informatie zoals vingerafdrukken, DNA en visa gegevens moet worden verbeterd en dat nationale autoriteiten optimaal toegang tot dit systeem moeten krijgen” en “de invoering van maatregelen voor het gebruik van biometrische kenmerken en uitwisseling van passagiersgegevens wordt versneld”.

Nederland toont zich een uitgesproken voorstander van snelle invoering van biometrie in het paspoort. Volgens het kabinet is het “dringend gewenst dat op verblijfsdocumenten en in paspoorten van burgers van Lidstaten biometrische gegevens worden opgenomen. Nederland dringt in Europees verband aan op het snel nemen van die stap.”

Na aanleiding van de aanslag in Madrid is ook een bewaarplicht voor verkeersgegevens weer terug op de agenda. “De wenselijkheid en noodzaak van verlenging van termijnen – zowel in het kader van inverzekeringstelling, als bij het registreren en bewaren van gegevens, zoals die van telecommunicatie – worden bezien. Daarbij zal het belang van het voorkomen en opsporen van terroristische aanslagen centraal staan. In dit verband wordt gekeken naar de wetgeving op dit terrein in ons omringende landen.”

Een bewaarplicht verkeersgegevens houdt in dat telefoniebedrijven en ISP’s gegevens moeten bewaren over wie met wie belt en e-mailt. Een dergelijke bewaarplicht geldt niet specifiek voor verdachten van een misdrijf maar voor alle gebruikers van telefoon en internet.

Tot slot komt er ook een algemeen landelijk geldend alerteringssysteem. Het is nog niet bekend welke concrete maatregelen overheid en bedrijfsleven moeten nemen in het geval van een verhoogde dreiging die door het alerteringssysteem wordt afgekondigd.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.