Bevelander betaalt 25.000 dollar aan FTC

Geen foto's van veelplegers op internet

EZ-rapport: auteursrecht geen belemmering voor innovatie

Minister Donner en het Openbaar Ministerie willen niet dat foto’s van veelplegers op internet worden gepubliceerd. Donner zegt dit in antwoord op Kamervragen van Vos (GroenLinks) naar aanleiding van de nieuwjaarstoespraak van de Utrechtse korpschef Vogelzang. Deze pleitte ervoor dat de politie gegevens over veelplegers op internet zet, in sommige gevallen met foto’s erbij.

Donner vindt de verstrekking van identificerende gegevens (waaronder foto’s) van veelplegers aan winkeliers in beginsel wel toelaatbaar. “Dit geschiedt met een duidelijk en legitiem doel: doordat winkeliers over deze gegevens beschikken kunnen ze veelplegers weren of controleren. Daarmee draagt de winkelier bij aan een gezamenlijk belang van politie en de winkelbranche, namelijk het voorkomen van criminaliteit. Niettemin zijn winkeliers in beginsel ook gehouden aan de verplichting tot geheimhouding van de gegevens, al kan doorgifte aan andere winkeliers wel toelaatbaar zijn.” Maar verspreiding van de gegevens en foto’s dient altijd noodzakelijk en proportioneel te zijn.

Volgens Donner werkt het publiceren van foto’s op internet of in wijk- en buurtkrantjes echter het risico van vergissingen en eigenrichting in de hand. “Het tonen van foto’s van veelplegers aan een veel breder publiek dient naar het oordeel van het Openbaar Ministerie echter geen ander doel dan ‘naming and shaming'”.

Het Openbaar Ministerie mag wel foto’s openbaar maken om de hulp van het publiek in te roepen bij het vaststellen van de identiteit van verdachten. Maar dit middel wordt gereserveerd voor ernstige delicten en niet voor het veelvuldig plegen van winkeldiefstal.

De nieuwe Wet politiegegevens, die de huidige Wet politieregisters moet gaan vervangen, moet volgens Donner wel meer ruimte geven om informatie over verdachten te verspreiden.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.