Twee wetsvoorstellen vorderen gegevens aangenomen

Ieren willen geen Nederlandse stemmachines

Bits of Freedom Jaarverslag 2003

Uit een enquête van de Ierse krant Sunday Business Post blijkt dat een meerderheid van de Ierse kiezers tegen invoering is van elektronische stemmachines.

De Ierse overheid wil elektronische stemmachines van het Nederlandse bedrijf Nedap gaan invoeren bij de volgende Europese verkiezingen in juni. De machines bestaan uit software van het Nederlandse Groenendaal en Nedap stemmachines. Het zijn dezelfde machines die in Nederland bij de verkiezingen worden gebruikt.

De kritiek op de stemmachines richt zich vooral op het ontbreken van een audit trail voor de kiezer. Na het uitbrengen van een stem heeft de kiezer geen mogelijkheid om te controleren dat zijn of haar stem op de juiste wijze is geteld. Een zogenaamd papieren spoor voor een hertelling ontbreekt.

De discussie over de stemmachines kwam in Ierland pas goed op gang nadat een evaluatierapport uitlekte dat het beveiligingsbedrijf Zerflow in opdracht van de Ierse overheid had opgesteld. Het rapport was negatief over de veiligheid van de Nedap stemmachines. De Ierse overheid probeerde het rapport vervolgens geheim te houden, met een averechts effect.

Diverse onderzoekers stellen vast dat de Groenendaal software geen open source is en dat zelfs de Ierse overheid niet over de broncode beschikt.

De situatie in Nederland is identiek. De Nederlandse overheid beschikt niet over de broncode van de programmatuur waarmee in een zeer grote meerderheid van Nederlandse gemeenten de stemmen worden geteld. Stemmachines worden in Nederland gekeurd door TNO maar het is onduidelijk of zij daarbij kunnen beschikken over de broncode. De keuringsrapporten van TNO zijn niet openbaar.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.