Donnerabilia

Geen aanscherping anti-spam beleid

Hoge Raad: providers mogen spammers weren

De Tweede Kamer is er niet in geslaagd om minister Brinkhorst aan te zetten tot een strenger anti-spam beleid tijdens een algemeen overleg van de Kamercommissie voor Economische Zaken op 17 maart 2004. De Kamer was zeer kritisch over de beleidsnotitie van de minister, waarin hij zijn visie op spambestrijding verwoordt. Daarin wordt gewezen op de noodzaak voor internationale samenwerking, maar worden geen concrete maatregelen aangekondigd (zie BOF nieuwsbrief 2.3).

Van Dam (PvdA) deed een dringende oproep om alsnog de zakelijke e-mail adressen te beschermen. Hij werd gesteund door alle partijen, behalve de VVD. Kamerlid Atsma (CDA) vroeg de minister waarom hij zoveel spam ontving op zijn parlementaire e-mail adres, terwijl hij zichzelf toch absoluut niet als bedrijf beschouwde. En ook bedrijven moest volgens het kamerlid beter tegen spam beschermd worden. Maar toen Bakker (D66) hem vroeg waarom hij dan tegen het amendement van Van Dam had gestemd waarmee ook zakelijke adressen beschermd zouden worden, wilde hij geen uitleg geven. Atsma nam genoegen met de toezegging van de minister om met zakelijke internetgebruikers te gaan praten.

Alle partijen behalve de VVD drongen ook bij de minister aan om een publiek meldpunt voor spam te ondersteunen, bijvoorbeeld spamvrij.nl. De minister waarschuwde expliciet dat hij een eventuele motie in die richting niet zou uitvoeren. Een meldpunt wekt volgens hem alleen valse verwachtingen, omdat het nooit alle spam kan uitbannen, en zeker niet de internationale. De OPTA is in de ogen van de minister voldoende toegerust om Nederlandse spammers aan te pakken.

Praten blijft vooralsnog het favoriete beleidsinstrument van de minister, die net als minister Donner van Justitie graag koketteert met onbenul van internet (“ik ben maar een oude man en heb geen verstand van cyberspace”). Brinkhorst gaat niet alleen met zakelijke internetgebruikers praten, maar ook met de vijf belangrijkste internetproviders, hoe die nu – ondersteund door het arrest van de Hoge Raad in de zaak XS4ALL vs Abfab – het spamprobleem kunnen gaan oplossen. Brinkhorst wil verder het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie gebruiken om een informeel overleg te organiseren met de andere Europese ministers van Economische Zaken over zakelijke e-mail adressen. Het probleem dat het gros van de spam uit de Verenigde Staten komt (momenteel 57% volgens onderzoek van softwarefabrikant Sophos) gaat de minister ook aankaarten tijdens het Nederlands voorzitterschap, in een informele transatlantische dialoog.

De Eerste Kamer behandelt de aanpassingen op de Telecommunicatiewet op 20 april. Meteen daarna, beloofde Brinkhorst, stuurt hij een nader bericht aan de Tweede Kamer hoe de OPTA de grootste Nederlandse spammers aan denkt te kunnen gaan pakken.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.