Donnerabilia

Juridische risico's bij open source software

Wetsvoorstel 'Mevis' naar Tweede Kamer

Het programmabureau Open Standaarden en Open Source Software (OSOSS) van de Nederlandse overheid heeft een concept richtlijn opgesteld waarmee overheidsinstellingen de juridische risico’s van open source software kunnen beheersen.

De richtlijn gaat in op aansprakelijkheidsrisico’s van open source software die door de overheid zelf is ontwikkeld. Ook komen mogelijke inbreuken op het intellectuele eigendomsrecht van derden aan de orde.

De richtlijn bevat modelcontracten en -vrijwaringen. Volgens OSOSS kunnen de risico’s van open source software met passende maatregelen tot een aanvaardbaar niveau worden teruggebracht. Bovendien zijn deze risico’s niet anders dan bij andersoortige producten of dienstverlening.

Eerder stelde OSOSS een gedragslijn op hoe overheidsinstellingen om moeten gaan met eventuele claims van het Amerikaanse bedrijf SCO dat beweert het intellectuele eigendomsrecht te hebben op delen van de Linux kernel. OSOSS adviseert gewoon Linux te blijven gebruiken en eventuele claims te beoordelen op het aangeleverde bewijs. Bovendien beslist de Nederlandse rechter uiteindelijk of claims terecht zijn.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.