Cameratoezicht in Heerlen

Lokalisering 112

Virus werd Oudkerk fataal

De Europese Commissie wil dat Nederland zo snel mogelijk ‘enhanced 112’ invoert. Hiermee kunnen politie en hulpdiensten de lokatie vaststellen van GSM-gebruikers die het alarmnummer bellen.

De verplichting aan GSM-aanbieders om de lokatiegegevens aan hulpdiensten beschikbaar te stellen is neergelegd in de Richtlijn inzake Universele Diensten. Nederland had deze verplichting al afgelopen zomer in de telecommunicatiewet moeten opnemen. De invoering is vertraagd doordat de nieuwe telecommunicatiewet nog niet door het parlement is aangenomen. Het wetsvoorstel ligt nog bij de Eerste Kamer. Er is ook nog geen onkostenvergoeding voor het ter beschikking stellen van de lokatiegegegevens.

Plaatsbepaling van 112-oproepen past in een reeks ontwikkelingen om de lokatiegegevens van mobieltjes voor steeds meer doeleinden te gebruiken. De politie wil graag de beschikking over historische lokatiegegevens en stimuleert daardoor de aanleg van enorme databases. Aanbieders ontwikkelen nu nieuwe mogelijkheden voor klanten om hun lokatie kenbaar te maken aan andere GSM-gebruikers.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.