Spamvrij.nl in problemen

Pleidooi voor heffing op Kazaa

Vingerafdruk en gezichtsherkenning in paspoort

De advocaat van Kazaa heeft in een opinie artikel in het NRC Handelsblad gepleit voor een heffing op het gebruik van Kazaa. De opbrengst van deze heffing moet ten goede komen aan de houders van auteursrecht op muziek.

De Hoge Raad sprak zich in december 2003 uit in de zaak tussen de Buma/Stemra en Kazaa en zag geen aanleiding om Kazaa te verbieden. In haar arrest laat de Hoge Raad zich echter niet uit over het gebruik van Kazaa door internetgebruikers. Naar verwachting zal de Buma/Stemra nu dezelfde weg opgaan als de muziekindustrie in de VS: rechtszaken tegen consumenten. Obstakel voor de Buma/Stemra is daarbij het vergaren van naam- en adresgegevens van internetgebruikers. De meeste grote internetproviders hebben al aangegeven niet mee te willen werken en geen informatie over hun klanten te verstrekken.

Kazaa wil al jaren met de Buma/Stemra tot overeenstemming komen over een vergoeding maar de auteursrechtenorganisatie wil daar niet op ingaan. Met het pleidooi van Chr.A. Alberdingk Thijm, de advocaat van Kazaa, lijkt Kazaa nu meer heil te zien in een wettelijke regeling middels een heffing.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.