• Menu

0 recente resultaten

Holocaust monument op internet mag

De rechtbank Amsterdam heeft in kort geding beslist dat het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap persoonlijke gegevens van holocaust-slachtoffers mag bevatten, ook al zijn de nabestaanden het daar niet mee eens.

Het Digitaal Monument is een database op internet van Nederlandse slachtoffers van de holocaust. Het initiatief is bedoeld als eerbetoon aan de joodse gemeenschap. Van alle ruim honderdduizend tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland omgekomen joden worden biografische gegevens opgenomen: geboorte- en sterfdatum, beroep, levensloop, en indien beschikbaar, de inventaris van geroofde inboedel en overlijdensadvertentie.

De eiseres heeft een groot deel van haar familie in de holocaust verloren en vindt het Digitaal Monument op internet een onwaardige en respectloze plaats om naasten te gedenken.

De rechtbank verwerpt haar beroep op de Wet bescherming persoonsgegevens. “De Wbp is slechts van toepassing op gegevens die betrekking hebben op identificeerbare natuurlijke personen die nog in leven zijn.” De eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer (artikel 10 Grondwet) moet volgens de rechtbank in dit geval wijken voor het belang van de uitingsvrijheid van de initiatiefnemers van het Digitaal Monument.

De rechter roept in een ‘overweging ten overvloede’ de initiatiefnemers wel op om uitzonderingen te maken voor nog in leven zijnde nabestaanden die ernstige bezwaren hebben tegen de publicatie.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag