Onderzoek opslag verkeersgegevens

Scientology rekt tijd met cassatie tegen Spaink

Nederland te laat met privacy richtlijn

Scientology is op het allerlaatste moment in cassatie gegaan in de zaak tegen schrijfster Karin Spaink, XS4ALL en een reeks van providers. De advocaten van de organisatie gaan uitgebreid in op de balans tussen auteursrecht en vrijheid van meningsuiting. Volgens hen heeft het Gerechtshof ‘s Gravenhage niet voldoende onderbouwd waarom in deze zaak de vrijheid van meningsuiting prevaleert boven het auteursrecht. De stelling van het Hof dat Scientology een organisatie is die democratische waarden niet schuwt, een organisatie bovendien die discussies over haar leer en praktijken verhindert, blijkt haar zwaar op de maag te liggen.

Door in cassatie te gaan, rekt Scientology de zaak weer enkele jaren op, een beproefde tactiek om tegenstanders financieel en moreel uit te putten. Gelukkig vindt Spaink hierin provider XS4ALL aan haar zijde, een provider die -blijkens de zaak tegen Abfab- ook een lange adem heeft als het om juridische procedures gaat. Deze zaak loopt al sinds 1995, toen Karin Spaink voor het eerst Scientology-stukken op haar homepage plaatste, afkomstig uit een Amerikaanse rechtzaak.

In Nederland blijkt Scientology overigens weinig succesvol; uit publicaties in Het Parool blijkt dat kerk in Nederland maar 150 actieve leden telt, waarvan er bovendien 60 onlangs hebben opgezegd en zelfs leergeld terugeisen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.